Konditori Vete-Katten

Agneta & Östen Brolin, 2006

Författarna till denna lilla pärla tog över konditori Vete-Katten 1979 då de ursprungliga ägarna sålde verksamheten efter 50 år. De har byggt ut både lokaler och verksamhet. Boken skrevs 2003 inför 50-årsjubileet. Inledningen är en fin berättelse om hur historien startade och inflikat i den generösa skatten av recept finns betraktelser av Carl-Johan de Geer, Kerstin Hallert, Jan-Öjvind Swahn och brödhistoria skriven av Leif Eriksson. Frestande fotografier har tagits av Charlotte Gawell.

http://alimentaethorti.se/wp-content/uploads/2021/04/vetekatten-99x150.jpg

Den som startade allt var Ester Nordhammar som kom från Göteborg till Stockholm för att gå en kontorsutbildning.  Hennes väninna Anna Skog övertalade henne att de i stället skulle starta ett café tillsammans, ett kvinnostyrt företag. En duktig inredare, Saida Blomquist, anlitades för att skapa ett vanligt vardagsställe, enkelt och trivsamt och med självservering. Rustikt, blommor på borden mellan tabletter och silverbestick. Allt gick i blått och gör så än idag, Gustavsbergs ”Blå Blom” som servis och personalen i rutiga klänningar. Medelålders damer utgjorde största kundgruppen.

Ester Nordhammar sade ”Det vete katten vad jag ska kalla stället” och Saida Blomquist tyckte att det var ett utmärkt namn.

Stockholmstidningen bevakade urpremiären den 20 december 1928 och skrev ”ett konditori med det egendomliga namnet Vete-Katten och som ska bli en i Stockholm tidigare okänd typ”. Vidare beskrivs att kaffe och te dukas upp på gemensamma serveringsbord, bildade unga damer som servitriser och ett förnämt bageri syns bakom en glasvägg. Birgitta-skolan har bidragit med mattor, möbeltyger m m och man ämnar hålla konstutställning i lokalerna.

Anna Skog slutade efter några år men Ester Nordhammar drev konditoriet ensam, hade full kontroll över kassorna trots att hon fick diabetes som gjorde henne blind. Hon avled 1961 och testamenterade Vete-Katten till fyra anställda som drev det vidare fram till 1979 och de kunde fira 50-årsdagen innan de slutade. I juli 1979 tog författarna till boken över.

Brolins har fem viktiga basrecept som med lite variation räcker för många sorter – vetedeg, wienerdeg, smördeg, mördeg och vaniljkräm. Småbröd, bitar, bullar, wienerbröd, mjuka kakor, matbröd, skorpor, praliner och så bakelser, tårtor och glass.

En mycket läsvärd bok om ett konditori som är värt ett eller fler besök. Den som tar med vaniljkräm i en lista på basvaror har mitt stora gillande.

Christina Aili
2020-08-20