Vårliga tankar kring ”perenna” trädgårdsböcker

Har ni tänkt på det att böcker stundtals känns som dagsländor, de publiceras, recenseras o försvinner. Min förhoppning är att åtminstone huvuddelen av trädgårdsböckerna skall vara och förbli perenna. Trädgårdsböcker som inte är helt dagsfärska hittar du på Alimentaethortis listor över litteratur som du lämpligen lånar på bibliotek eller skaffar dej antikvariskt.

Jag tänkte kommentera några av mina personliga favoriter, nämligen Lena Israelsson och Hannu Sarenström. Deras böcker är högsta grad perenna. Fördelen med både Lena och Hannu som författare är att de gjort alla misstag själva och lärt av dem. Båda är dessutom prisbelönta för sina böcker av Stockholms Gartnersällskaps expertjury och utsedda till Årets Trädgårdsbok så här inför vårsäsongen är det bra att läsa in sej på Lena Israelssons ”bibel” Handbok för Köksträdgården, Odla grönsaker, kryddor och bär W&W förlag, utgivningsår 2000 och reviderad upplaga 2007, i den finns allt du behöver veta av både planering och genomförande.Om dina odlingsplaner inte är riktigt lika stora så kan du nöja dej med att skaffa kunskap i den senare utgivna och  något mindre omfattande.

Grönsaksodling, Enkelt ekologiskt & gott, Bonnier Fakta, 2010, kloka råd bra handgripligt begripliga foton av författaren själ underlättar inlärningen.

Min andra favorit som perenn trädgårdsboksförfattare är Hannu Sarenström. Två Hannufavoriter för min del är Rimfrost och trädgårdsdrömmar, Prisma, 1997 ny upplaga 2003. En minihandbok att ha i fickan på trädgårdsvandring hos vänner eller i den egna täppan. Rimfrost och trädgårdsdrömmar är dessutom en åretruntbok. Trädgårdsvisoner, Prisma, 2009 kan kanske se ut som en ”coffetablebook” men vid närmare betraktelse hitta läsarna/odlarna en trädgård för hela året, en trädgård att vila i med alla sinnen. Lär mer av Hannus minneslyckor(!) och tankar kring färg o balans. Många av författarens foton inspirerar till stordåd tror
bokmal Carita 2011-05-01