Agneta Nyholm Winqvist; Feng Shui för svenska trädgårdar

Agneta Nyholm Winqvist börjar med att definiera feng shui, en ordagrann översättning är “vind och vatten”. Feng shui är en österländsk lära om hur människan påverkas av sin omgivning, av färger, former och material. Vi påverkas av energifält som vi inte ser, vi kan lära oss att leva i samspel med energin.
Vad ska man tänka på i sin trädgård
Hur ser landskapet ut, hur är ditt hus placerat på tomten i förhållande till landskapet. Man strävar efter att ha berg bakom huset, ett alternativ i ett modernt samhälle kan vara höga hus eller hög vegetation bara det inte tar bort ljuset. Ett ledord inom  feng shui är respekt för allt som lever och växer, se till att du inte stör din granne med din planering. Ta hänsyn till terrängen, vinden och det är bra att ha vatten nära huset.
Samspel mellan yin och yang, två motpoler som skapar liv och alltid söker förening. Yang är det maskulina, kraftfulla, utåtriktade och ljusa krafter medan yin står för det feminina, svaga, omhuldande och mörka krafter. Undvik ytterligheter och lita till din intuition när du skapar din trädgård.
De fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten kan ge näring åt varandra men också konkurrera med varandra. Vi människor kan känna oss mer hemma i ett visst element men vi har alla element inom oss och mår bäst när de är i balans.
Färger är symboler
Välj dina blommor i trädgården – rött står för styrka, framgång och sexualitet och är eldelementets huvudfärg. Rosa står för kärlek och frid, orange för optimism, vitalitet och förändring. Gult är solens och glädjens färg, grönt står för balans och utveckling, blått för stillhet och koncentration, lila för medvetenhet och trygghet, vitt är renhetens och oskuldens färg medan svart symboliserar magi, mystik och sensualism.
Boken innehåller många inspirerande foton och skisser hur man kan utgå från feng shui i sin trädgård och har man ingen trädgård kan man inreda sin balkong enligt feng shui-principer. Du kanske bara behöver förändra några få saker i din trädgård för att skapa mer harmoni. En mycket intressant och läsvärd bok.
Boken utkom på Bokförlaget Prisma 2003
Christina Aili 2011-04-19