Mont d’Or – ett berg och en vinterost

Mont d’Or – eller som den också heter Vacherin du Haut-Doubs –  är en fransk ost från France-Comté. Den får tillverkas mellan 15 augusti och 15 mars och säljas mellan 10 september och 10 maj. Mont d’Or finns i tre olika storlekar.

Osten, som är omgärdad av ett granbarksband, ligger förpackad i en spånask. Barkbandet ger en karaktäristisk smak åt osten, som är gjord på opastöriserad mjölk. Osten våtbehandlas under den tre veckor långa mognadslagringen, vilket gör att skorpan får sin gul-orangea färg. Ytan är lätt veckad och texturen är krämig. Mont d’Or serveras därför oftast med sked. Osten är god till ett gott bröd, men även till skivor av varm potatis.

Mont d’Ors historia lär gå tillbaka till 1700-talet. Den görs även på andra sidan gränsen, i Schweiz och heter då Vacherin Mont d’Or. Ostarna framställs i stort sett likadant och har samma utseende. Berget Mont’ d’Or, som givit namn åt ostarna, ligger på den franska sidan av gränsen. Den franska varianten ska framställas på opastöriserad mjölk medan man i Schweiz får göra den på termiserad mjölk.
Birgitta Delorme 2011-02-16