Ren och naturlig mat

med recept från paleoskafferiet
Jenny & Magnus Andersson 2019

Rubriken var det första som gjorde mig nyfiken på att läsa och lära mer om vad paleo är för något. Själv försöker jag äta så ren mat som möjligt när jag själv kan bestämma eller trodde att jag gjorde det tills jag läste den här boken. Man blir aldrig för gammal att lära mer och lära nytt som väl är. Boken innehåller en massa spännande maträtter indelade enligt följande

En bra start på dagen
Fågel, fisk och mittemellan
Värmande soppor
Grönt är skönt
Sås, salsa och sylt
Det lilla extra
Tillbehör


Avslutas med råvaruguide och receptregister. Maten och recepten är naturligt fria från gluten, laktos och vitt socker. Författarna driver bloggen Under vårt tak och har sedan tio år tillbaka hållit sig till Paleokosten. De är dessutom licensierade kostrådgivare så de bör veta vad de talar om.

Vad är då Paleo? Den Paleolitiska epoken kallades tiden från ca 2,5 miljoner år sedan till ca 10.000 år sedan. Paleolitisk kost är ursprungsmat eller stenålderskost den mat som människor åt innan man började bruka jorden. Man åt det man jagade och kunde samla in. Den moderna människan bör försöka efterlikna den maten som är ren och naturlig, mat som vi människor är anpassade för.

Deras resa började med att Magnus under lång tid haft dålig kosthållning och det tillsammans med stress utlöste att kroppen till slut sa ifrån. Trots många läkarbesök, undersökningar och besök hos dietister och sjukhus fann man inget fel men Magnus fortsatte att ha ont i magen, vara illamående, tappa energi och springa på toaletten. Detta fortsatte under sju år. Diagnosen blev IBS, en sjukdom som 20% av Sveriges befolkning är drabbade av. Magnus upplevde att så fort diagnosen var ställd så upphörde hjälpen från sjukvården. Magnus och Jennys relation påverkades ju också och även deras sociala relationer.  När en läkare till slut skrev ut antidepressiv medicin till Magnus blev det droppen och de bestämde sig för att ta tag i problemet på egen hand.

Samtidigt som detta inträffade var de på en föreläsning där de hörde om stenålderskost. Det ledde till att de började byta ut en mängd råvaror hemma, läsa recept och artiklar om Paleo. De lagade ny god mat och snart började de känna sig piggare, humörsvängningar försvann och de gick ner i vikt.

Idag finns inga symptom kvar efter sjukdomstiden. När de tänker tillbaka känner de att det har lett till något positivt och framför allt till ett nytt liv med nya erfarenheter. De arbetar nu bägge med kost och hälsa.

Tanken med boken är att visa att man kan äta ren och naturlig mat som är god och enkel att laga och samtidigt nyttig för kroppen.  Denna kost har många hälsofördelar. Den är inflammationshämmande, stärker immunförsvaret, ger bättre energi, bättre sömn och ökad rörlighet. Det här är bara några exempel bland flera.

Boken beskriver det som ingår i kosten, vad du ska undvika och vilka råvaror du kan ersätta med. Ett stycke handlar om kemiska tillsatser som har varit en av mina stötestenar under flera år. Glad att äntligen se det i skrift! De tar också upp ekologiska varor och något de kallar för gräsbeteskött. De vill att vi försöker göra det enkelt att komma igång genom att använda enkla recept. Deras avslutande tankar är att man gör det för sin egen skull och att det finns fantastiska hälsovinster med Paleo.

Jag som älskar frukost hittar det första receptet om avokadokräm till frukost. Spännande matresa ska det bli med denna bok!

Margareta Henry

2020-02-29