Trädgårdsdesign

Ann-Christin och Dan Rosenholm, 2006

De flesta med trädgård har en vision av hur de vill att trädgården ska se ut.  Vilka blommor, buskar och träd som ska finnas där och att trädgården ska se vacker ut året om. Då krävs det kunskap om trädgårdsdesign säger författarna   och ger praktisk handledning i ord och bild om hur man bygger upp sin drömträdgård.

Den här boken ger inspiration och samtidigt robusta råd om vad man kan göra och vad man inte kan göra beroende på förutsättningarna. Första kapitlet heter ”Börja med att drömma” – skriv ner en önskelista. Så långt drömmen – sedan gäller det att tänka ordentligt då andra kapitlet är ”Trädgårdens stil”. Tio olika stilar med mängder av foton att inspireras av.  ”Utgå från det som finns”, här börjar det praktiska arbetet med hur tomten ser ut, var på tomten huset är byggt, odlingszon, väderstreck, jordmån etc. ”Använd designknepen” omfattar 50 sidor om struktur, form, trädgårdsrum, blickfång och knep. ”Designa trädgårdens delar” är 60 sidor om gångar, trappor, sittplatser, byggnader och lekmiljö.  Sista kapitlet, ”Designa med växter”, handlar om färg, form och höjd, doft m m. Många foton av blommor och blad som exempel på vad och hur man själv kan kombinera i rabatterna och med detta avslutas ett inspirerande uppslagsverk om trädgårdarbete.

 ”Trädgårdsdesign” trycks inte längre men författarna delar generöst med sig av sina kunskaper på http://rosenholm.se/.

Trädgårdsdesign innehåller mer än 400 bilder från många trädgårdar. Mestadels svenska men också foton från Danmark, Holland och Storbritannien och även några bilder från Chelsea Flower Show´s inspirationsträdgårdar. Det stora text- och bildrika verket ”Trädgårdsdesign” är ett samarbete mellan Ann-Christin och Dan Rosenholm. Hon har skrivit texten och jobbar själv med design av privatträdgårdar, håller kurser inom trädgårdsdesign och skriver tidningsartiklar. Illustrationer av Dan Rosenholm som undervisar i fotografi, frilansar som fotograf och skriver reportage i trädgårdstidningar om sitt stora intresse trädgård. Boken är faktagranskad av landskapsarkitekt Karin Görling.

Christina Aili 2020-01-07