Daniel Stone: “The Food Explorer” David Fairchild

Penguin Random House, 2018

Boken “The Food Explorer” berättar om botanisten David Fairchild (1869 – 1954) och hans fantastiska liv med resor över hela världen för att berika odling och utbud av mat i USA. En mycket intressant och läsvärd skildring av naturens rikedom, världens utveckling och hur några nyfikna och kunniga personer berikat oss med den varierade kost vi har tillgång till idag. Boken innehåller foton tagna av David Fairchild under hans resor, det första från 1894.

Fairchild växte upp i Kansas där hans far var rektor på en jordbrukshögskola och fick han träffa många av skolans besökare som gav honom drömmar om resor till exotiska platser. Han fick möjlighet att bo hos en faster och farbror nära New York och Washington och kunde studera botanik och forskning inom jordbruk. En tjänst som forskningsassistent på Jordbruksdepartementet i Washington blev hans och därmed starten på karriären. Första steget ut i världen 1893 blev ett uppdrag i Neapel dit han åkte med SS Fulda och träffade den man som möjliggjorde alla senare resor, den förmögne världsresenären Barbour Lathrop. Fairchilds uppdrag från Jordbruksdepartementet var att resa världen över i jakt på frukt, träd, utsäde och övriga möjligheter att hitta nytt som amerikanska odlare kunde få att trivas i de olika klimatzonerna. Citroner från Korsika, kål från Kroatien, mangos från Indien, humle från Bayern för att förbättra det amerikanska ölet, persikor från Kina, avokado från Chile, granatäpplen från Malta, bomull från Egypten och körsbärsträd från Japan som fortfarande blommar i Washington. Fairchild och Lathrop reste tillsammans och efter många år fick Lathrop ett erkännande från högsta ort för sin insats att bekosta och möjliggöra resorna för Fairchild.

Sticklingar och frön från resorna skickades till Washington och för att de skulle bevaras under långa transporter använde han potatis, jord, lera, säckväv och allt annat som han trodde kunde fungera. Det allra mesta klarade sig liksom han själv trots att han drabbades av sjukdom och skador under åren. En av Fairchilds konkurrenter och fiender, Charles Lester Marlatt, publicerade 1911 en varning för parasiter och växtsjukdomar i National Geographic, spridningen kom genom import enligt Marlatt och kostade en miljard per år! Fairchild svarade med foton och fakta på det som gett stora inkomster. Nu infördes dock karantän på importerade frön och stickningar och mycket kom aldrig ut för plantering.

På en middag hos Alexander Graham Bell, mannen som uppfann telefonen, blev Fairchild förälskad i hans dotter Marian och de gifte sig 1905.

USA anslöt sig till de allierade och gick med i första världskriget 1917 och President Woodrow Wilson grundade ”Committee on Public Information” för att öka stridsberedskapen och Jordbruksdepartementet hade sin egen propaganda för att få alla att hjälpa till att odla och skörda. En affisch från 1917 känns mycket aktuell än idag:

FOOD
– Buy it with thought
– Cook it with care
– Serve just enough
– Save what will keep
– Eat what would spoil
– Home grown is best
DON´T WASTE IT

Efter krigets slut lämnade han den institution han byggt upp för att se andra utveckla verksamheten och tog ett uppdrag för att samla plantor världen över för den privata marknaden. Han och Marian byggde ett hus i Florida ”the Kampong” som Lathrop döpte det till, ett uttryck från Malasia för ett familjehem. Lathrop och Bell vistades ofta där, Bell avled 1922 och Lathtorp 1927.

Fairchild berättade för barnbarnen om sina resor och om den han uppskattade mest, en resa till malajiska arkipelagen – den sydostasiatiska övärlden, mellan Australien och det asiatiska fastlandet – tillsammans med Marian med start 1940. Han hade fått 35 hektar mark i södra Florida för att anlägga Amerikas första botaniska trädgård med endast blommor, vinstockar och tropiska frukter, https://www.fairchildgarden.org/.

Resan skulle ha varat över två år men andra världskrigets utbrott förkortade resa även om de hann besöka ett 25-tal öar.

Christina Aili 2019-11-28