Pettsons och Findus kokbok

Sven Nordqvist, 2004

Pettsons och Findus kokbok (inbunden)

Jag blev förälskad i den här boken redan innan jag öppnat den!! Inte svårt med Sven Nordqvists fantastiska teckning på omslaget. Men låt mig förklara. Jag stod i kön på biblioteket för att beställa en helt annan bok och framför mig stod en mamma med några barnböcker under armen däribland den här boken. Hon förklarade att hennes barn älskar Pettson och Findus och jag förstår barnen. Inte bara hennes barn utan både mitt
äldsta barnbarn och jag själv gillade hans böcker. Dessutom har vi inte haft med kokböcker för barn på vår hemsida tidigare så det är hög tid.
Dessa recept är hämtade från den svenska husmanskosten. Christine Samuelson står för recepten som är både lättlästa och tydligt förklarade. Tillsammans med Sven Nordqvists fantastiska illustrationer är boken en fullträff. Jag blev glad av att både läsa och titta i den.
De fyra årstiderna
Boken är indelad efter de fyra årstiderna med början på våren. Varje kapitel inleder med en text från någon av hans tidigare böcker. Det är inte alltid som Pettson och Findus är ense om maträtter och vem som gör vad men de lyckas alltid hitta samförstånd i det de gör. Och de försöker göra den andre glad. Det är inte alltid som de kommer ihåg var ingredienserna eller köksredskapen finns men då får de leta och de brukar dyka upp på
de mest oväntade ställen.
Vår
I kapitlet om våren får vi recept på nässelsoppa med ägg, frasvåfflor, fattiga riddare och sjömansbiff men också köttbullar och havregrynsgröt. De sista recepten är sådana rätter som inte bara är kopplade till våren, tycker jag. Findus älskar köttbullar men det är Pettson som får riva löken för det gillar inte Findus. Han tycker att det svider i ögonen men de hjälps åt att rulla till fina bullar. Pettson tycker att Findus kan plocka nässlorna till soppan eftersom han är närmare marken men Findus bränner sig på tassarna så det blir hönorna som plockar nässlorna istället för de har näbb.
Sommar
I kapitlet om sommaren bjuds det på både ängamat, halstrad fisk, ugnspannkaka med fläsk, blåbärskaka, pannkakstårta och kanelbullar. Hur Pettson gjorde för att få mjöl till pannkakstårtan är en rolig historia i sig. Läs boken! Både Pettson och Findus tycker om att fiska efter abborre men ibland köper de strömming från fiskbilen även om de tycker att färsk fisk är mycket godare.
Höst
Hösten bjuder på bl a kokt gädda, potatis- och purjolökssoppa, raggmunk, saftkräm och äppelkaka. Potatisen tas upp i oktober och tillsammans med Findus läggs potatisen i källaren. Eftersom det är söndag tycker Findus att de ska ha en god efterrätt så han går ut och plockar några äpplen som ligger på marken. Gäddan fiskar de själva och det är Findus som river pepparroten och petar bort benen.
Vinter
I kapitlet om Vintern planerar de för Julen och då finns det recept på både revbensspjäll och Janssons frestelse men också lussekatter, pepparkakor, risgrynsgröt och Ris à la Malta. Findus tycker inte att lussekatter ska heta så eftersom det är ju han som är en lussekatt! Han tycker de ska ha ett annat namn. Till revbensspjällen letar de efter salvian och
ingefäran. Salvian som de torkade i somras hittar de i en snusdosa och ingefäran i en plåtask där de tidigare hade knappnålar.

Trevlig bok för både barn och vuxna.
Margareta Henry 2019-12-02