Dubbel Matglädje

Ria Wägner & Veronica Wägner, 1996

Mor och dotter har skrivit den här boken tillsammans. Ria berättar i sitt förord att hon är självlärd vid spisen. Hon har tränat på familjen, läst kokböcker istället för deckare och smakat sig fram på utlandsresor. Jag känner igen mig själv men inte blev jag tv-kock för det! Hon försökte få sin dotter intresserad men insåg att Veronica var duktig på att laga mat bara Ria inte var med. Rias råd till läsarna är att ställa fram alla ingredienser och redskap och ta fram råvarorna ur kylen en kvart i förväg så allt har samma temperatur och allt finns på plats.

Veronica berättar att hon alltid har tyckt om att laga mat även om hon inte har nått upp till sin mors nivå. Hon menar att Ria har stönat när hon har vänt omeletten fel i pannan eller lagt i kotletterna innan smöret fräst tillräckligt. Hon säger vidare att även hennes far var intresserad av matlagning så det blev trångt i köket om hon ens fick vara där. Ria har förundrats över att Veronica trots allt har lärt sig så mycket när hon aldrig var i köket! Hon lagar mat med smör och olivolja, ett beslut hon tog för femton år sedan när hon fick klart för sig hur övriga fetter framställdes.

Det här är en bok med många recept, allt från omelett, Croque-Monsieur, sallader, ostsufflé, potatis- och purjolökssoppa till fransk potatisgratäng, köttbullar, Chicken à la King, zucchinilåda, spagettisås, risotto, pannkakstårta, och scones för att nämna några favoriter.  Boken avslutas med ett avsnitt om kryddor och örter.

Pastasåser har fått stort utrymme i boken så också potatis, omelett och bröd. Veronica inflikar små tips i diverse kapitel ofta med fina illustrationer.

Margareta Henry 2019-12 03