Billiga dagar i Franskt Kök

Elin Wäger, 1940

Detta är Ellen Rydelius första bok om mat och resor till andra länder och hon berättar inte bara om maten utan ger samtidigt en historielektion i ämnet. När vi hör talas om det franska köket tänker vi kanske på eleganta och dyrbara råvaror men på den tiden åt alla en vällagad middag varje dag. Tanken från hennes sida var att göra måltiderna så billiga som möjligt men också att råvarorna skulle gå att få tag på i Sverige.

Det är med vördnad jag öppnar denna gamla bok som knappt håller ihop. 7,50 kronor kostade den 1940. Säkert rätt mycket pengar på den tiden. Och vilken skattkista på recept den är. Återigen en författare som talar och berättar bara för mig känns det som. Härligt!

Hon låter lyrisk när hon beskriver sin torggata i Paris dit hon går varje morgon. Råvarorna kan skifta från dag till dag lite beroende på vad slaktaren eller fiskhandlaren har fått tag på. Hon beskriver det som finns och jag kan föreställa mig dofterna av citroner, tomater och de gula mandarinerna. Vad som förvånar mig när jag läser boken är de förkokta potatisarna och uppskurna grönsakerna för att underlätta för husmor. För dem som lever ensamma kan ostar köpas i mindre bitar, chokladkräm finns i små pappburkar. Bröd bakas fyra gånger per dag.

Hon ägnar ett helt kapitel åt soppan, denna rätt som kan göras på så många olika sätt och med olika råvaror. Le pot-au-feu den franska nationalsoppan! Ett annat kapitel ägnar hon åt att beskriva den gastronomiska kartan i Frankrike när det gäller var råvarorna kommer ifrån. Alltifrån Normandie med sitt smör till Mont S.t Michel med sina fina lamm till Camembert med sin ost som har gjort Frankrike vida känt. Hon fortsätter resan till Bretagne med dess ostron och hummer och fortsätter till Champagne som förutom vin även har grisfötter, pastejer och korv. I Provence hittar vi fisksoppor, bouillabaisse, sardiner och oliver och Menton slutligen som är kända för sina citronlundar.

Ett kapitel kallar hon för en kökskrönika och den är en ren historiebeskrivning som spänner över ett flertal sekler. Ett mycket intressant kapitel särskilt i ett land som Frankrike som har så mycket gastronomisk historia. Hon avslutar med ett kulinariskt miniatyrlexikon.

Halva boken handlar om recept och vi känner igen äggröra, omelett, pot-au-feu, gratinerad löksoppa, consommé och bouillabaisse, boeuf à la bourguignonne, coq au vin, pommes de terre, clafoutis, crèpes suzette och béarnaisesås bland många fler.

Margareta Henry 2018-10-03