Med Ria vid TV-spisen

Ria Wägner
1960
Det Ria Wägner skriver 1960 om mat känns aktuellt än idag. Hon var verkligen om inte före så med sin tid. Hon var den första i Sverige som lagade mat i TV. Programmet hette Hemma . Den som tror att det är så glamoröst att vara med i ett TV-program kommer säkert att nu tänka annorlunda.

Hon skriver i inledningen:
Att laga mat i TV är att stå mitt på golvet i strålkastarnas tropikvärme vid en het spis. Biffen ska bli lagom brynt och fisken lagom gyllene samtidigt som man lugnt och glatt talar om 3 hg kött, 2 msk mjöl och 2 cl buljong. Samtidigt ska man peta undan lökskal, skärknivar, saxar och pytsar från arbetsbänken så att närbilderna på maten inte störs. Allt detta på 10 minuter. Samtidigt gäller det att se glad och obesvärad ut.

Intressant hur hon beskriver vad som gäller i ett svartvitt matprogram på TV. De vita kockrockarna var i verkligheten apelsinfärgade och gourmetens vita skjorta är grå eller blå fast de lyser vita i rutan. Rätterna provlagas först en gång för att man ska kunna skriva ett manuskript. Därefter lagas de tre gånger samma dag som sändningen går. Det gäller att inte improvisera under sändningen utan hålla sig till manuskriptet och samtidigt hålla koll på kamerorna. Att laga mat på 10 minuter är inte lätt. De flesta rätter tar längre tid. Ska man ugnssteka en rätt så tas den färdiga rätten ur ugnen samtidigt som man sätter in en ofärdig rätt. Detta för att visa hela processen. Röd mat används inte gärna eftersom den blir svart i TV. Hon valde ljusa skivade tomater och garnerade med citronklyftor hellre än med grönsallad. Persilja över maten liknade sotflagor. Och så fortsätter hon sin beskrivning av hur det är att laga mat i TV.

Hon täcker ett brett spektrum av rätter. Det är recept på varma smörgåsar, sallader, äggrätter, soppor, fisk- kött och fågelrätter, grönsaksrätter, mjöl- och risrätter, efterrätter, bakverk, marmelad och läskande drycker. Hon avslutar med spettekaka, pizza och sniglar. Hon tar med recept på både bondomelett och bondsoppa, sjötunga i vitvinssås som hon lagade tillsammans med Tore Wretman, glasmästarsill, köttgryta och spaghettisås. Internationella rätter som sukiyaki, paella och pizza. Ett långt kapitel ägnar hon åt spettekakan. Avslutningsvis visar hon förslag på ett manuskript när hon hade Tore Wretman som gäst i programmet. Boken är jättetrevligt skriven!

Vink på er!

Margareta Henry 2019-12-02