Snabblagat

Ria Wägner 1955
Omslag och illustrationer Rita Rapp.

Det här är en historiskt intressant bok.  Tänk vilken utveckling som har skett i mat-Sverige sedan 50-talet.  Ria Wägner poängterar i sitt förord att boken är till för dem som inte har så mycket tid för matlagning. Recepten tar mellan 15-20 min upp till 35 minuter att laga. Jag tänker på Jamie Oliver i England som både i bok och på TV har recept för matlagning på 15 minuter men nu på 2000-talet med helt andra råvaror och metoder. Intressant att jämföra dåtid med nutid! Alla hade inte heller kyl och frys på den tiden utan det var källare eller visthusbod för förvaring som gällde.

Större delen av boken handlar om burkmat: Ta en burk! Bli burksinnad! Hon uppmanar till att köpa med sig burkmat hem för att ha i reserv om man inte orkar eller hinner laga så mycket mat. Det finns grönsaker, soppor, fisk, kött och frukt på burk. Hon nämner också fläskkotlett på burk. Det visste jag inte att det fanns. Även om burkkotletter var dyrare i inköp mot färska kotletter så fanns ju också kostnaden för stekfett, arbetskraft och bensin om de skulle ha med sig kotletterna till landet. Hon tänkte på allt. Hon tyckte inte att man behövde skämmas för att servera en burksoppa till förrätt om man hade gäster. Det gällde bara att piffa till den med en klick grädde eller några soppsparrisar.

Margarin användes att steka i och smör bara om det var en klick i soppan eller ärtpurén. Att laga mat i ugn var arbetsbesparande. I salladssåsen använder hon citron istället för vinäger eftersom citron är mer vitaminrik. Kryddor är förutom salt och peppar även  paprika, cayenne och lagerblad. Inte så ofta timjan och dragon. Däremot används Sambal och Tabasco om man vill krydda lite extra. Och den vitaminrika persiljan att dekorera med. Riven ost som parmesan räknades också som krydda. 

Kapitlet om Djupfryst inleder hon med att berätta om språkdebatten som blev i pressen. Språkpoliserna hävdade att verbet frysa heter frusen i particip och krävde att det skulle heta djupfrusen. Vilka som vann den språkstriden vet vi för aldrig har vi sagt djupfrusen. Nu har alla blivit vana vid att äta djupfryst fisk, kyckling och grönsaker som ärtor, spenat och bär.

Torrkonserver blev en nyhet med vacuumtorkad ärtsoppa och torrmjölk som var en svensk uppfinning. Sedan följde kakpulvren. Potatismos som torrkonserv kändes lite underligt men blev en självklarhet. Torrkonserver är bra att ha med sig på utfärder, semestrar, i båten och till torpet, ja överallt där det finns tillgång till vatten. Alltså inte i öknen skriver hon!

Boken avslutas med några recept på snabblagat med ris och potatis. Inte att glömma omeletten som hon kallar världens snabbaste rätt.

Margareta Henry 2019-12-012