Ria Wägner : Läsebok för brödälskare

I slutet av 1980-talet skrev Ria Wägner ”Läsebok för brödälskare” (TLs Förlag 1988) en bok om bröd som är kort, klar, koncis och kunskapsfylld; boken är dessutom en både underhållande och lärorik kulturhistoria om bröd som gärna kunde ha varit mycket längre. Boken behandlar sädesslag, hur sädeskornen mals till mjöl, kvarnens historia och olika mjölsorter, jäst, surdeg liksom andra sorters degar, ugnar och gräddning, vitt bröd, rågbröd, knäckebröd och tunnbröd. På sina 127 sidor rymmer boken även glimtar ur brödets moderna historia i form av industriella bagerier och småbagerier liksom ett litet brödlexikon och mycket mer. ”Läsebok för brödälskare” gavs ut långt innan det riktigt stora intresset för bröd sköt fart och vurmen för småskaliga bagerier vaknat på riktigt.
Det är bara att lyckönska de läsare som fortfarande kan se fram emot nöjet att finna denna lilla pärla i något antikvariat och sedan njuta av att läsa den och ”dela Ria Wägners glädje över vårt dagliga bröd”.
Birgitta Delorme 2011-01-26

För dig som älskar gastronomi och hortikultur