Lotte Möller: Tankar om trädgården

I väntan på våren och lite mer aktivt arbete i trädgårdar och täppor är det förnöjsamt att ta del av Lotte Möllers tankar om trädgården. Hon bjuder på möten med flera intressanta och spännande personligheter från flera århundraden och berättar om deras förhållanden till trädgårdsanläggningar, planer och utföranden: George Washington och Thomas Jefferson var båda starkt intresserade av växter och den senare skrev i brev till en vän: ”No occupation is so delightful to me as the culture of the earth, and no culture comparable to that of a garden.”

Årstafrun Märta Helena Reenstierna älskade sin trädgård, arbetade hårt och uppskattade varmt de extrainkomster som den gav henne. Eleanor Perényis har skrivit om ”den magiska, nattliga trädgården där ljuden förändras och färgerna försvinner” och förordar att trädgården bör upplevas nattetid i ljuset  av en fotogenlampa eller ett levande ljus – inga elektriska lampor. Osvald Sirén hade sin kinesiska trädgård på Lidingö, Ulla Bodorff var ”folkhemmets trädgårdsarkitekt”.

Den blomlösa och avskalade japanska tempelträdgården Ryoan-ji utanför Kyoto med sina femton stenblock, grus och lite mossa fascinerar med sin extrema enkelhet som ska frammana ett kontemplativt betraktande. Lotte Möller har funderingar i mycket skilda ämnen: julrosor, snödroppar, rosor och daffodils – eller påskliljor, ympning av fruktträd liksom trädgårdstomtarnas långa historia m.m. Dessa funderingar roar, väcker nyfikenhet och inbjuder till vidare läsning i väntan på vårsolens glans.
Boken kom i Månpocket, 2001
Birgitta  Delorme 2011-01-26