Tasha Tudors Trädgård

Tovah Martin och Richard W Brown 1995
Översättning Margareta Eklöf

Tovah Martin har skrivit en kärleksfull berättelse om sin vän Tasha Tudor (1915-2008) och hennes trädgård och den är generöst illustrerad med foton av Richard W Brown, också en vän till Tudor. Trädgården beskrivs av dem som ”förtrollande med gammaldags blommor och ger bokstavligt talat näring för både kropp och själ. Inte ett ögonblick, inte ett blad går någonsin till spillo.”

Trädgårdsklädseln var alltid en mönstrad bomullsklänning med långa ärmar och en vid ankellång kjol. Vid kallare väder blir det lager av schalar, caper och underkjolar, en av dem en röd flanellunderkjol och med svarta yllestrumpor i kängor när det är riktigt kallt, annars går hon alltid barfota. Författaren menar att Tudor är anslående med en liten aning excentricitet där hon står och gräver i potatislandet. Denna lämpliga klädsel kan vara inspirerad av beskrivningarna i ”Gardening for women” av Frances Wolesley som kom ut 1908!

Tudor bodde i södra Vermont och hade en trädgård som omfattade 125 hektar. Hennes timmerhus såg ut att ha funnits i hundratals år men byggdes åt henne av sonen. Handhyvlade stockar av lokalt virke och helt enligt hennes önskemål.

Tudor håller ett öga på månen när hon planterar, rotfrukter sätts i nedan, växter som reser sig över markytan t ex bladörter planteras vid nymåne. Huvudprincipen i trädgården är upprepning, hon planterar kolonier av växter. Terrasserna dominerar, växter flyttas och omplanteras ofta. Det tar alltid tolv år innan en trädgård blir bra menar hon och är väl till hälften naturvårdare, till hälften trädgårdsodlare. Blomsterprakten kanske beror på hemlagat gödselvatten – komockor som hennes dotter kommer med läggs i vatten och får dra under sommaren. Späds med lika delar vatten.

”Jag tycker man ska frossa” säger hon på våren om påskliljor och andra lökväxter. Vissa blommor odlade hon för att kunna måla av, andra för att försköna utsikten. Pionerna är hennes särskilda stolthet och de står modell för många av hennes akvareller, rosorna är hennes ögonstenar, klematis tillhör favoriterna.  Tudor låter som andra entusiastiska odlare – många favoriter.

Trädgården är också full av fruktträd, grönsaksbäddar, trädgårdsterrasser, rabatter, lökväxter runt om i trädgården. Den ser ut som om den fått göra som den vill men det ingår i trolleriet. Hon har getter, hönshus, duvslag och inomhus en papegoja vid namn Kapten Pegler. Han ropar med Tashas röst ”Stygg vovve” till hennes tre corgies. En enögd katt tillhör också familjen.

Den enorma ytan gör att hon gärna tar emot en hjälpande hand av vänner och familj. Dock inte när det gäller att rensa ogräs, det gör hon bäst själv så inte fel växter försvinner. Det är mycket kallt i Vermont på vintern, mycket snö och halt så den perioden hon var ganska isolerad. Vintertiden ägnade hon sig åt att skriva barnböcker och kokböcker och läsa frökataloger. Hon målade akvareller och hon illustrerade ett hundratal böcker, inte bara sina egna. Hennes enorma trädgårdsbibliotek gav inspiration och råd.

Boken är en njutning att läsa, studera alla bilder och drömma om en sådan trädgård. En pärla!

Christina Aili 2018-08-05