Recipes for Love & Murder

Sally Andrews 2015

Den här boken skiljer sig en del från tidigare kokböcker jag har skrivit om. Det här är en detektivhistoria där mat är invävt men boken är så trevlig att jag ville dela med mig av den. Framför allt är det intressant med de sydafrikanska recepten. Boken handlar om fiktiva Tannie Maria i Klein Karoo i Sydafrika som inte bara löser mordmysterier utan gör det med mat i åtanke. Hon arbetar på den lokala tidningen där hon har en egen spalt som handlar om mat. Hon tycker inte att hon är någon journalist egentligen utan en dam som tycker mer om att laga mat än att skriva. När hon får besked om att hennes spalt ska läggas ned och bytas ut mot en rådgivningsspalt om kärlek och bekymmer tar hon med viss tvekan an sig uppdraget. Hon menar att i de flesta fall räcker det med ett bra recept. Själv tycker hon inte att hon är särskilt bra på kärlek men mat kan hon.

Det första brevet hon får chockerar henne men hon ger råd och ett passande recept. Så fortsätter boken. Morden vävs in i historien och en viss poliskonstapel tycker hon är oerhört attraktiv. Dock är hon rädd för kärleken på grund av tidigare erfarenheter. Men hon är inte rädd för att blanda sig i oavsett om det gäller mord eller andras kärlek.

Ni som har läst Alexander McCall Smiths böcker om Damernas Detektivbyrå kommer att känna igen er. Skillnaden är att här är det mat och recept som vävs in i historien. Det är en trevlig och lättläst bok. En riktigt feel-good bok trots morden. I slutet av boken finns recepten till rätterna och bakverken hon nämner.

Receptet på Bobotie som jag själv lagade för länge sedan, efter en resa till Sydafrika, görs här på färs antingen från lamm, struts eller vilt. En del andra ingredienser som inte fanns i mitt tidigare recept finns också med så jag måste prova igen! Man nämner också matlagning i ”hotbox”, något jag aldrig har hört talas om! Tydligen ett bra sätt att spara elektricitet.

Läs mer själv!

Margareta Henry 2019-08-21