Gunnel Nyblom-Holmberg; Blomstergård och Vildmark

 – Porträtt av en trädgård

Illustrationer Marguerite Walfridson
Bonniers 1948

Det finns personer som etsar sig fast i minnet, det finns möten som betyder mer än andra, en sådan person och ett sådant möte hade jag med Gunnel Nyblom-Holmberg, författaren. journalisten trädgårdsskribenten som med all rätt kallats trädgårdsjournalistikens grand old lady.

Jag blev därför väldigt glad när jag av en tillfällighet kom över “Blomstergård och Vildmark”, boken som med mycken kärlek beskriver Gunnels älskade Strandvik. Vårt möte, ett av många ägde rum i Gunnels vinterbostad på Norr Mälarstrand högt uppe i huset med milsvid utsikt. En våning fylld av böcker och minnen från många resor. Vi sågs och hade en pratstund inför ett kommande möte där Gunnel skulle medverka. Givetvis fick jag många goda råd särskilt vad gäller perenna växter och när jag nu läser i hennes bok med undertiteln “Porträtt av en trädgård” så minns jag med glädje vilken kunskapskälla Gunnel var och hur mycket hon delade med sig av i program, tidningar och böcker.

“Blomstergård och Vildmark” var inte tänkt att bli en handbok, den skulle egentligen bara berätta om det paradis som Gunnel och hennes make skapade. Det började med en annons som på ett blygsamt sätt beskrev platsen, det ledde till en tågresa och en promenad längs Sörmlandsleden och efter en eftermiddag och rundvandring under samtal med dåvarande ägaren, beslut om köp.

Tomten var på 12 000 kvm så här fanns plats för mycket men också möjlighet att behålla en hel del av otuktad natur. Det gamla potatislandet var 250 kvm stort och där kom det att planteras buskros, äppelros, persisk guldros, nejlikrosen F.J.Grootendorst , Rosa rugosa Agnes som fick bli kantros. På en plan över Strandvik som finns i boken hittar vi Fjället, och Skogen, Vildängen, Berget och Backen, Hagen och Blomstergården. Rosorna och perennerna är tecknades på ett utsökt sett av Marguerite Walfridson, de svartvita fotona, delvis arbetsbilder, tog Gunnel själv . Planskisserna är gjorda av Anders Lidström

Små minnesanteckningar efter de olika kapitlen handlar om jordblandningar, gödslingsråd, vilka växter som trivs i sol, respektive halvskugga, vilka som behövde kalkrik jord och vilka som föredrog en humusblandad lövjord.

Strandvik hann förändras och utvecklas från de första spadtagen och den första upplagan av boken till efterordet i min upplaga från 1985. Kärleken till platsen trädgården och naturen bestod livslångt och Gunnels många trädgårdsvänner bistod henne i skötseln av denna stora trädgård.

Carita Wallman Larsson, augusti 2018