Prins Eugens värld av blommor och Waldemarsuddekrukan

Författare Helena Kaasik, Karin Sidén, Kristina Öhman
Stockholm 2015

Bokens författare har olika roller – Karin Sidén är museichef och överintendent på Waldemarsudde, Kristina Öhman är florist på muséet och Helena Kaasik är skribent och fotograf med trädgårdsinriktning.

Vi får följa hur Prins Eugen (1865-1947), son till Oscar II och drottning Sophia, lät bygga Waldemarsudde. Bostaden stod klar 1905 och han bodde och verkade under mer än 40 år på sitt slott. Han var mycket intresserad av blommor och trädgårdskonst vilken märks i bokens inledningscitat ”Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje”.

Han är mest ihågkommen för sina landskapsmålningar men han var känd som konstsamlare, mecenat, konstpolitiker och som formgivare. Den åttkantiga Waldemarsuddekrukan formgav han 1915 efter sin princip att konsthantverk ska bygga på de geometriska formerna. Prins Eugen testamenterade egendomen till svenska staten inklusive parken med många byggnader och skulpturer, en stor konstsamling, allt lösöre och ett kapital så att muséet kunde drivas vidare. Försäljningen av alltjämt populära Waldemarsuddekrukan bidrar mycket.

Den skickliga floristen Kristina Öhman är anställd på muséet för att de vackra, stora rummen alltid ska ha dekorationer från de egna odlingarna. En avundsvärd roll! Hon får använda de vaser som finns i huset och plockar inte bara blommor i växthusen utan tar kvistar och gräs i parken då hon delar prinsens förtjusning i det vilda och otyglade i arrangemangen. Blommorna måste harmoniera med rummens färgsättning och det måste vara stora arrangemang för att synas. Hon vill inte använda oasis som är en senare hjälp utan man använder grenar och kvistar för att hålla blommorna på plats. Många besöker museet mer för blomsterprakten än för konsten och floristen håller några gånger per år roliga och mycket inspirerande föredrag om hur hon man använder olika växter för att variera buketter och arrangemang. Hon beskriver också verktyg och hur man anpassar typ av blommor efter vaser.

Boken innehåller en stor mängd mycket fina bilder på blommor, t ex 20 olika tulpansorter, 11 typer av narcisser, torkade växter, dahlior och årstidsanpassade arrangemang kransar och dukningar.  En fantastiskt intressant, innehållsrik, vacker och mycket inspirerande bok – en kaffebordsbok att ständigt bläddra i.

Christina Aili 2018-08-24
Foto Christina Aili