High Line New York

En långsträckt och smal botanisk trädgård
1934 stod High line klar för att frakta gods på spår till och från Manhattans industrikvarter (Meat district) på räls uppe i luften.  Med åren utvecklades lastbilstransporterna,  1980 gick sista tåget på High Line och många röster höjdes för att riva järnvägen. Rivningen startade men det fanns tack och lov aktivister som 1999 grundade ”Friends of the High Line” och arbetade för att göra om det till ett parkområde. En tävling utlystes och 2004 vann en grupp med bl a  den kände Piet Oudulf.  Han har haft några uppdrag även i Sverige, t ex Enköpings parker och Skärholmen.  2009 öppnade första delen och 2014 den tredje och sista delen. Sträckningen är 2.33 km.

Design
Många plantor hade självsått sig vid rälsen under de år allt lämnades orört. De fick vara kvar som stomme i planteringarna. Perenner, gräs, buskar och träd skulle vara härdiga, trivas år framöver. För övrigt hade man fokus på plantor som finns runt om New York eftersom Piet Oudulf ville behålla ”det vilda”. Det finns bevattningsutrustning men man försöker se till att alla växter och träd kan få vatten så det räcker.

Besök
Parken nås via 11 olika entréer, några är lämpliga för rullstolsburna. Varje avsnitt mellan de olika entréerna till parken har olika växtinnehåll. På hemsidan finns många blombilder, plantförteckningar för varje månad vad som blommar och växer i de olika avdelningarna.

Det är gott om sittplatser längs hela sträckan, en kort del ligger under tak och där pågår mängder av olika aktiviteter t ex teaterföreställningar, högläsning, konstprojekt, musik m m. Här finns också en museishop.

Kostnaderna för underhåll och aktiviteter bärs av ”Friends of the High line” och staden New York.  Läs mer

Christina Aili 2018-06-20
Foto Christina Aili
Karta High Lines hemsida