Pocket Parks New York

En s k Pocket Park är en mini-park som alla har rätt att vara i. De uppstår eller anläggs på en tom tomtplats eller en liten plats där ingenting annat planeras. I första hand ger de svalka, blomsterprakt, en plats för fåglar att bygga bo och ge en stunds vila – inte aktiviteter som bollspel eller joggning. Ofta nämns begreppet ”Guerilla Gardening” i samband med denna typ av park som  inte är anlagd av en kommun, stad eller byggherre utan spontan odling av trädgårdsintresserade som vill skapa bättre miljö i staden. Det har enligt en undersökning i USA visat sig att dessa gröna fickor höjer värde på bostäderna runt om. I New York lär det finnas ca 530 gröna ytor som kan benämnas Pocket Park, här är tre av dem:

Liz Christy Community Garden
Det här är den första park i New York som anlags av trädgårdsaktiviter – ”Green Guerillas” som satte ut balkonglådor, träd i krukor och  ”fröbombade” obebyggda tomter. Liz Christy såg en tomt som användes mer som soptipp, ansökte hos staden om att få hyra den och röjde, fyllde på jord och började plantera. 1974 fick de hyra för en dollar/månad, gjorde 60 upphöjda bäddar och fick  utmärkelsen ”Mollie Parnis Dress Up Your Neighbourhood Award”. Det skapade intresse, man informerade, utbildade och hjälpte många att starta egna pocket parks.

Läs mer

Socrates Sculpture Park
Den amerikanske skulptören Mark di Suvero skapade 1986 Socrates Sculpture Park på en övergiven dumpningstomt i Long Island City, stadsdelen Astoria. Idag är det den största utomhusplatsen för skulpturutställningar och har renoverats till den nuvarande parkytan av konstnärer och ungdomar som bor i Astoria. De första åren fick de bara tillfälligt tillstånd men sedan 1998 är det en officiellt erkänd park.
Läs mer

Greely Square
Torget består nästan helt av en trekantig park uppkallad efter Horace Greeley som gav ut New York Tribune. Konkurrenten New York Herald fanns här från 1890 till 1924 då byggnaden förstördes och de två tidningarna gick samman till New York Herald Tribune. I parken finns många bord och stolar, några av dem är vikta för de som vill sitta och läsa!  Ett lunchrum, här finns en kiosk som säljer mat och dryck och parken besöks dagligen av tusentals som behöver äta, läsa eller bara vila fötterna.
Läs mer

Läs mer om Guerilla Gardening och utställning på Garden Museum i London och om Enköping som har ett fantastiskt utbud av parker, ca 20 stycken i varierande storlekar. Där hittar man allt från s k fickparker till den fantastiska Drömparken som skapats av Piet Oudulf som också gjort High Line.

Christina Aili 2018-07-24
Foto Christina Aili