Tord och Eivor Wallström; Potatiskorv & Pionjärer

Höganäs 1988

Journalisterna Tord och Eivor Wallström gjorde år 1988 en 6250 km lång bilresa i USA till platser där svenska utvandrare slagit sig ner. Det var ett svenskt jubileumsår, 350 år sedan de första svenska invandrarna kom till Amerika. Vi är många i Sverige med släktingar som utvandrade till Amerika när  det var nödår i Sverige eller ville de utöva sin religion i ett friare land. 1988 räknade man med att det fanns ca 4,2 miljoner svenskättlingar spridda över alla delstater men flest i Illionis, Wisconsin, Iowa och Minnesota som påminde om naturen hemma.

Boken innehåller många berättelser om svåra umbäranden och en sann nybyggaranda med lyckan över att skapa ett bättre liv. Det finns många recept på ”svensk mat”, så många i Sverige bortglömda recept. Eivor Wallström kommenterar att de hade mycket lätt att få kontakt med alla de mötte, och som matjournalist ställde hon många frågor om kosthåll och recept. ”Jag har aldrig i mitt liv ätit så mycket paj som under resan i Mellanvästern. Och goda är pajerna, vi är alldeles för snåla med fyllningen när vi bakar paj i Sverige. I USA kallar man vår vanliga gräddtårta för ”Svensk tårta”. I Homestead samtalar kvinnorna i byn om julfirandet med dopp i grytan, pressylta, potatiskorv, råglimpa, lutfisk m m – helgerna levdes traditionellt de också. Det är örande att så många i boken har drömt om att besöka Sverige men aldrig kommit iväg.

Resan inleddes i Chicago där den svenska stadsdelen Andersonville nu ligger och där finns också Swedish-American Museum , restauranger och matbutiker. Selma Jakobson är en av de eldsjälar som sprider kunskap om Sverige, samlar på svenskamerikanska kokböcker och gamla receptsamlingar. Selma var med och bildade föreningen ”American Daughters of Sweden” 1926 som har gett ut en kokbok och ett häfte med svenska kakrecept. Gammaldags råglimpa och krämig rödbetssoppa återges i boken.

I Taylor Falls, Minnesota flaggas blågult – där ligger Svenskamerikas Centrum. Den lilla staden kallar sig ”Gateway to Immigration”, Immigrationens port. Fredrika Bremer besökte platsen på sin Amerikaresa 1849-1850. I Minneapolis ligger American Swedish Institute  i ett ”slott” byggt av Swan J Turnblad som stod klart 1929 och donerades till organisationen.  Där finns svensk konst, svenska textilier och svensk kultur hålls levande även idag t ex genom konstutställning med Lars Lerin, fotoutställning med Magnus Johansson i Fäviken, svensk restaurang ”Fika” där man kan äta köttbullar och där säljs svenska souvenirer.

Bishop Hill i västra Illinois är ett försök att bygga en jordisk mönsterstad med Bibeln som enda lag. Erik Jansson från Biskopskulla i Uppland startade ett religiöst uppror, dömdes till fängelse men befriades och tog sig till Amerika 1845 med hustru, två barn och några anhängare som kallades ”erikjanssare”. Han lyckades köpa ett lämpligt område i Illinois som han döpte efter sin födelseort. Fram till år 1854 kom hela 1200 personer till kolonin. Det blev ett hårt liv från början, mycket kallt, ingen mat men så småningom byggde man upp ett nästan komplett självhushåll. Efter ett kolerautbrott och inre stridigheter upplöstes ”Utopia” 1860.

Basföda var rågbröd, tunnbröd gjordes av korn, potatis eller ärtmjöl. Gröt och välling och man tog till sig den amerikanska majsen. Man odlade grönsaker, pumpa, melon, örtkryddor och plockade frukter och bär. Rätterna från hemlandet fanns med, paltbröd, äppelmos, ostkaka och hemgjord saft. I Bishop Hill menar man att det inte bara är maten som köttbullar, rispudding och skorpor som är typiskt svenskt utan också kvaliteten.

Av släktingar i Minnesota och Texas har vi fått ”värmlandskorv efter mormors recept”, Stockholmskorv, svenskt godis och mycket annat som vi inte stött på här hemma men som betyder oerhört mycket för dem som bara hört talas om det gamla fosterlandet.

Christina Aili 2018-04-02