Frédéric Richaud; Kungens trädgårdsmästare

Lund 2000

En riktig pärla! Kungens trädgårdsmästare hette Jean-Baptiste de La Quintinie och boken är en skönlitterär skildring av hans liv. Han föddes 1624 och efter juridikstudier sadlade han om och blev agronom med köksträdgårdar som specialitet. Boken skildrar hur La Quintinie började arbeta tillsammans med bl a trädgårdskonstnären Le Nôtre (länk) och fick sedan av kung Ludvig XIV, Solkonungen, ansvaret som överuppsyningsman över frukt- och grönsaksträdgårdarna i Versailles. Han hade många kontakter i främst England och Italien som han utbytte tankar om odlingsmetoder med och inte minst, frön och plantor. Han hade ett tiotal män till sin hjälp för det dagliga arbetet. Kungen var mycket intresserad av sådd och växter och La Quintinie skrev långa brev till honom som skildrade vilka nya arter han tillfört odlingarna.

Han var inte intresserad av hovlivet utan vandrade runt dag och natt och inspekterade, funderade, läste om nya odlingsmetoder för att hela tiden kunna förse kungen med frukt, bär och grönsaker från trädgården. Tre gånger per vecka skickades hundratals korgar till Louvren eller till det slott där hovet befann sig.  Bönderna runt om Versailles lärde så småningom känna La Quintinie och diskuterade gärna odling, gödning och hur man kunde skydda plantor från frost.

När Ludvig XIV lät bygga till och bygga om slottet i Versailles fick La Quintinie i uppdrag att anlägga en ny köksträdgård för att förse hela hovet med mat. Ett tiotal hektar sumpmark, ett jättelikt träsk fullt av insekter. Marken måste terrasseras, dikas ut och jorden bytas men solljuset var idealiskt. Marken var vald med hänsyn till att förlänga perspektivet och utsikten från slottet. Kungen hade planerat ett nedsänkt område bestående av sexton rutor runt en cirkelrund vattenyta och omges av ett trettiotal små rektangulära muromgärdade trädgårdar. Han inspirerades av Le Nôtre och Mollet.

När det var dags för hovet att installera sig i Versailles några år senare skulle La Quintinie försörja de femtusen personerna som deltog i ceremonierna. Han var själv inbjuden till den stora middagen men det var knappt han kände igen sina grönsaker, kalla och dränkta i tjocka såser och ingen verkade bry sig om vad de åt.

Nära sin egen bostad avdelade han ett litet område med bördig jord där han prövade nya tekniker för plantering, ympade, korsade, stöttade, planterade olika arter med varandra. Tomater med sallad och kål, persilja med morot, morot med blomkål Sniglar som inte gillar timjan och salvia, myror som inte gillar fläder och blomsterkrasse, råttor och sork som inte gillade euforbia, honungsklöver och lök. Han intresserade sig också för växter som medicin och ett av hans rum var apotek där han samlat olika farmakologier och instrument. Hans närmaste medhjälpare fick ta ansvar för alltmer av den stora trädgården. Han hade i sin dagbok skrivit av en mening hos Marcus Aurelius ”Jag skall göra det som jag är född till att göra” och det var att odla för att livnära alla sina likar, att ge dem det bästa av det som naturen så tålmodigt hade erbjudit honom.

Boken berättar också om La Quintinie och Louis Morin som var meteorolog och forskade på olika metoder att med olika instrument utarbeta exakta förutsättningar på lång sikt. Morin besökte Versailles och arbetade i trädgård och växthus, samlade in fakta och efter en vecka kom en förutsägelse för de två kommande dagarna som visade sig vara mirakulöst exakta. La Quintinie fick lära sig hur instrumenten hanterades. Med hjälp av barometer, termometer, luftfuktighet och vindhastighet och kombinerat med sina kunskaper av naturen lyckades han och Morin förutsäga vädret tre dagar framåt utan att någonsin ha fel. Kungen var förtjust.

Trädgårdsarbetet löper som en röd tråd genom romanen där de stora krigen, skadade och döda under arbetet med slottet, häxjakter, förbudet mot andra religioner än katolicismen, revolutionär brevväxling och nödår påverkar livet för både kung och undersåtar.

Läs mer och se bilder på https://en.wikipedia.org/wiki/Potager_du_roi

Christina Aili 2017-12-05