Karin Eliasson, Robert Blombäck; Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs

Salikon förlag, 2017

Låt mig börja med en uppmaning: åk dit! Åk till Näs om du är trädgårdsintresserad, åk till Näs om du är litteraturintresserad, åk till Näs men vik en dag för detta! Om du inte kan ta dig dit just nu så njut av boken ändå!

Författaren trädgårdsmästaren, konstnärlige ledaren vid Näs, Karin Eliasson är något av en mångsysslare i den gröna världen. Hon har undervisat, skrivit böcker, bl a Känsla för jord, hon har drivit eget företag som trädgårdsrådgivare och driver ett pensionat i Spanien med oliv- och köksväxtodling .

Fotografen Robert Blombäck undervisar på Konstfack, han har bl a tagit bilderna till Sverige, Sverige fosterland som vann Svensk bokkonst utmärkelse 1996. Han jobbar också med foto i vitt skilda miljöer som ryska ungdomsfängelser och projektet Sauna – Requiem from the North. Nu har Robert genom sina genomlysande foton gett oss tillträde till Trädgårdarna på Näs .

2013 fick Karin uppdraget att av tre och ett halvt hektar mark skapa trädgårdar. Bygga en trädgård som en inramning till Astrid Lindgrens barndomshem Näs med hjälp av inbjudna konstnärer och trädgårdsprofiler. (Samt skulle jag vilja tillägga skapa ett än större intresse för Astrid och barndomshemmet.)  Första kapitlets rubrik är Som en saga utan slut….. Det fanns ingen ursprunglig trädgård att utgå ifrån så målet blev att bygga en modern trädgård inspirerad av det som var viktigt för Astrid Lindgren. När jag går runt i resultatet av allt arbete, alla ansträngningar, tänker jag: visst är det som en saga, den har inget egentligt slut, den fortsätter i ens fantasi. Vandringen i sagolandskapen inspirerar med sina planteringar och sitt växturval samtidigt som du blir påmind om episoder i Astrids böcker. Trädgårdsvägen in i sagans värld, det blir besök i sagoböckernas lokaler, törnrosagården, lövsalen, mossträdgården, ängarna och körsbärstrappan.

Det finns en stark anknytning till smålandslandskapet. När du läser/vandrar runt ger boken inspiration. Växtkunskap och skönhetsupplevelser. I boken finns insprängt brev och berättelser ur Astrids liv och du upplever att du som läsare befinner dig där på Näs. Känner, luktar, smakar och förförs. Bokens skapare förflyttar dig i ord och bild till Näs på ett underfundigt sätt. Ett extra plus till dig som besökare är de utmärkta vackra informationstavlorna som leder dig in i de olika trädgårdarna!

Carita Wallman Larsson

2017 11 11