Chelsea Physic Garden – Apotekarens Trädgård

I centrala London finns en ”hemlig” trädgård, Chelsea Physic Garden, Apotekarens trädgård.  Grunden anlades vid Themsen 1673 där pråmar och fartyg lätt kunde lastas i och ur. På de två hektaren finns idag ca 5000 plantor, mödosamt insamlade under snart 350 år. Från början odlades medicinalväxter som apotekare/läkare behövde, både lokala växter och växter som samlades in under många och långa botaniska expeditioner. Trädgården har bevarats även om många varit intresserade av att bygga fastigheter på marken men det behövs också en sådan oas i en storstad. Den muromgärdade trädgården bildar ett mikroklimat där det mesta frodas.

Här finns det äldsta kända stenpartiet i världen som fortfarande sköts och utvecklas. Partiet omger en damm med vattenväxter. Här finns också ett arboretum med 150 träd från tre olika världsdelar. Träd i människans tjänst; de ger oss medicin, kläder, verktyg, skydd mot väder och vind och dessutom mat.

En hyllning till Linné som besökte Trädgården 1738 installerades i samband med 300-årsminne av hans födelse . En hyllning till forna tiders stora trädgårdsmästare finns i ”Historical walk”, i växthus som är över 100 år gamla. De olika glashusen innehåller tropiska växter, ormbunkar och ett bara för pelargoner som Trädgården är känd för. Redan efter 50 års verksamhet fanns över 50 olika sorters pelargoner, man har under alla år noga dokumenterat alla varianter.

De välskötta rabatterna utomhus är också innehållsrika, medicinalplantor finns fortfarande på en stor yta indelade efter världsdelar där de hämtats. Ett uppslag från Dioscorides (40 – 90 e Kr) encyklopedi De Materia Medica återges i en av rabatterna, verket stod sig in på 1600-talet. En stor del av trädgården visar ätbarheter som frukt, kryddor m m. Det finns en mycket bra restaurang/café där man kan sitta och njuta av mat och utsikt. Man anlitar ett stort antal volontärer för att hålla trädgården i perfekt skick eller stötta på kontor, butik eller restaurang.

Vill du veta mer om trädgårdens historia, läs Sue Minter.

Trädgårdens plantor har också illustrerats av konstnärer som fick tillstånd att teckna eller måla eller måla.
Läs mer om Elizabeth Blackwell och Mrs Delany.

Christina Aili 2017-09-26
Foto Christina Aili