Ruth Hayden; Mrs Delany and her flower collages

British Museum Press 1980

Mary Granville föddes år 1700 och uppfostrades högborgerligt för umgänge i societeten av sin faster och farbror för en plats i hovet hos Drottning Anne. Hon undervisades i engelska, franska, historia, musik, handarbete och dans. Efter drottningens död 1714 och tronskiftet fick Mary flytta hem till familjen i landsorten där nöjet blev att öva på piano och klippa bilder i papper.  Två år senare flyttade hon tillbaka till sin farbror och blev där tvingad till giftermål med en man som var nästan 60 år. Mannen var sjuklig och vid hans sjukbädd övade hon upp sitt broderi tills hon var en oerhört skicklig brodös. Hon ritade sina mönster själv, framförallt av blommor.

Efter sex års äktenskap blev hon änka, egendomen och det mesta av förmögenheten gick till en släkting men hon fick en mindre inkomst så hon kunde återta sin plats i societeten och möjligheten att gå på teater och opera. Flera friare kom men hon skrev i ett brev att varje kvinna skulle ha rätt att välja sin äkta man och att inte bara sönerna i en familj skulle ha rätt till pengar utan även döttrarna.

Tillsammans med en god vän reste hon runt på Irland och bodde några månader vid kusten där hon började samla snäckor, göra utsmyckningar i trädgårdar och använda som stuckatur inomhus. På Irland lärde hon också känna Swift som hon brevväxlade med resten av hans liv. En annan god vän och granne var Händel vars musik Mary uppskattade mycket.

1743 gifte hon sig mot sina bröders vilja med prästen Dr Patrick Delany och bosatte sig på Irland. Det blev ett lyckligt äktenskap. Han uppmuntrade hennes konstnärlighet och delade hennes intresse för botanik.  Mary undersökte varje ny växt för att kunna brodera alla de fina detaljerna. När hon vid 69 års ålder blev änka flyttade hon tillbaks till England och sina många vänner. Hon fortsatte med sina botaniska studier, broderade och några år senare började hon med collage som hon kallade ”mosaicks” p g a sämre syn.

Med ett exemplar av en planta som förlaga skar hon ur färgat papper mycket små delar till blomblad, stam, blad, bladnerver och taggar. Med olika nyanser av varje färg byggde hon lager av papper för att skapa skuggor och förstärka former. Plantorna är alltid återgivna i sin rätta storlek, monterade på papper som hon färgat med bläck. Ibland förstärkte hon motivet med akvarellfärger. Så småningom utvecklade hon sin konst så att varje bild skapades av hundratals minimala pappersklipp. Ibland tog hon också ett blomblad eller två och inkorporerade i bilden. Hon jobbade mycket snabbt, på en månad kunde hon färdigställa 28 konstverk. Bilden föreställer Campanula Latifolia, publiceras med tillstånd av ©Trustees of the British Museum. Blomman, en variant av blåklocka, växer också i Sverige, hässleklocka.
Källa är https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=644885

Många talade om hennes arbete och hon fick besök av kungen, George III och Drottning Charlotte. De blev goda vänner och vänskapen bestod fram till Mrs Delanys död. Kungen sände plantor från Kew Gardens som motiv och hon fick också många från Apotekarens trädgård. Hela fjorton konstverk med motiv därifrån finns bevarade. Tack vare en god vän, George Dionysos Ehret, ansedd som den bäste botaniske konstnären genom alla tider fick hon kontakt med Philip Miller, trädgårdsmästare vid Apotekarens trädgård i Chelsea.  Hon hade läst både hans Gardener´s Dictionary och Gardening Calender. Hon träffade också Linnélärjungen Daniel Solander 1771 när han och botanisten Joseph Banks återvände till England efter att ha följt kapten Cook på upptäcktsresa med Endeavour. Ett av stoppen på skeppsresan för insamling av växter och frön blev så framgångsrikt att kapten Cook döpte viken till Botany Bay. Mrs Delany fick se många av de nyupptäckta växterna hemma hos Joseph Banks. Solander återvände till England 1778 i sällskap med Claz Alstroemer som givit sitt namn åt Alstomerian, och Mrs Delany fick återigen en visning av nyupptäckta växter.

En del av hennes arbete finns bevarat i tio stora volymer, nio med 100 bilder och den tionde med 72. Varje volym är indexerad med botaniska namn och översättning, allt skrivet med tydlig stil. Att den sista volymen innehöll färre konstverk beror på att hennes syn försämrades snabbt när hon var 83 år. Dessa herbarier blev mycket hyllade av samtiden.

De tre sista åren av sitt liv tillbringade Mrs Delany i ett litet hus i Windsor som Kungen skänkte henne och själv tog emot henne när hon kom dit. Kungaparet besökte henne ofta. 15 april 1788 avled Mrs Delany och begravdes i St James Church i Piccadilly.

Många bilder finns att se på British Museum hemsida och på Pinterest.

Christina Aili 2017-12-14