Peter Korn; Odling på växternas villkor

och  föreläsning på Gartnersällskapet 2017-11-08,
Perenner i den urbana miljön

Peter Korns bok som kom ut 2011 handlar om odling på växternas villkor och skrev efter femton års erfarenhet att anpassa miljön efter växterna som hämtats från olika håll i världen. Hans erfarenheter beskrivna i boken och senare års insikter var underlag för föreläsningen på Gartnersällskapet. Efter den inspirerande föreläsningen kommer jag att se med nya ögon på offentliga planteringar i stadsmiljö och i parker. Man måste alltid, alltid se vilka förutsättningar som finns på platsen och under vilka förutsättningar olika växter trivs. De offentliga planteringarna är ofta tråkiga beroende på att man planterat fel typ av växter. Man kan inte sköta om en plantering i en refug eller i ett utsatt söderläge om den behöver vattnas varje dag. Korn jobbar med miljön hela tiden, vattnar aldrig i trädgården eller i de offentliga anläggningar han skapar. Det ska vara jämn fukt hela tiden, många växter tål torka och kyla långt bättre än sol och plötslig torka.  De ska klara sig själva, vattnas bara när de planteras. Det ska vara så torrt som möjligt i stadsmiljö. Hans rabatter består av ett lager sand och 20-30 cm gräs och asfalt, gör man upphöjda rabatter håller torkan. I parker kan man däremot göra nedsänkta rabatter för vattenälskande växter, där blir det regnsamling. Det som trivs i öknen i USA trivs i våra hårda stadsmiljöer, salt, vatten och mycket kallt. Plantera i en blandning av sand och kross, inte jord och skölj bort all jord från rötterna före plantering.

Man ska skapa naturliga planteringar, blanda inhemska och importerade växter för att det ska blomma från februari till november. Det ska också finnas lika många insektsarter i trädgårdsplanteringar som det finns i naturreservaten. När man planterar höga växter ska man tänka på att bladen inte får vara för stora när växten blir högre, den får inte skugga de lägre växterna.

Peter Korn blev känd för sin trädgård i Landvetter där han odlar allt i sand. Han tog dit 30-40 ton sand för att skapa de mikroklimat han ville ha för t ex kuddväxter (mossa) som normalt finns i Iran och Spanien. I Landvetter har det varit ner till -32 grader utan snö på vintern och -6 grader i juni. Det tar tid att få plantor att växa men de som finns där kommer att hålla mycket länge. En ny trädgård står och stampar första året, år två sätter den fart och år tre liknar det den rabatt man ville skapa. En rabatt tog fyra år i Korns trädgård, ett stenparti tog åtta år.

Semesterresorna går till Armenien, Kaukasus, Kirgistan, Turkiet, Mexiko m fl andra länder som har likartat klimat som vi, d v s kalla vintrar. Studera hur plantor växer i sina hemländer, vilka växter som djur undviker – skapa rätt mikroklimat så klarar de sig hos oss också. Stäppliljor är giftiga, inga djur eller insekter äter dem. Man ska plåga växterna, ligga på gränsen – då trivs de.

För några år sedan flyttade han till Höör och driver Klinta Trädgård. Där är det bara att stoppa ner plantor, allt växer. Skillnaden mellan trädgårdarna kan vara att nattemperaturen går ner mycket i Landvetter men knappast alls i Skåne. När de flyttade dit fanns bara 10.000 kvm gräsmatta, inga rabatter. Det ska bli en engelsk park, inspirationen är Great Dixter . Peter och hans fru Julia har var sin yta i trädgården och ett gemensamt ”minfält” i mitten. Den ena gör häckar, den andra inte, de gillar olika typer av växter. De använder bara egenodlade växter i sina offentliga uppdrag, de provodlar allt. Han är självlärd, kallar sig trädgårdsnörd, läser aldrig trädgårdsböcker, speciellt inte de som talar om hur och vad man ska göra. ”Jag försöker tills det lyckas”.

Korn har många offentliga uppdrag; Slottsträdgården och Cementparken i Malmö, Eskilsparken i Haninge, gröna väggar i Paris och Uppsala, Rybohovs sjukhus Jönköping. På hemsidan står ” Våra uppdrag gör vi i Malmö, Alnarp, Lund, Jönköping, Göteborg, Värnamo, Stockholm och på diverse platser i världen.” I Eskilsparken i Haninge har Korn planterat 300.000 lökar och där det finns tallskog 45.000 lökar.  Det gäller att plantera många lökar av tulpaner, pärlhyacint etc för även om rådjuren tar en del kan de inte äta upp allt. Mot vildsvin kan man inte gardera sig! Uppdragen skiljer sig mycket, Slottsträdgården i Malmö ligger i zon 0 och skyddat läge. Cementparken i Malmö ligger där man rev cementfabriken, planteringarna består bara av kross efter byggnaden.

Läsvärd och intressant författare och en inspirerande föreläsare.

Christina Aili 2017-11-09
Text och foto