Helen Simpson; The London Ritz Book of Afternoon Tea

The art and Pleasures of taking Tea.
Arbor House William Morrow, 1988

Brittisk litteratur bjuder ofta på beskrivningar om hur man dricker te i olika sammanhang. Att dricka te är en kär angelägenhet för de flesta britter oberoende av var man befinner sig på samhällsstegen, vare sig det sker i äldre romaner, nutida tv-serier eller i vardagslivet.

Det är inte bara drycken i sig som det gäller utan också tillbehören som förknippas med tedrickandet vid olika årstider, Winter Teas och Summer Teas. High Tea är ett begrepp som inte riktigt vunnit gehör utanför Storbritanniens gränser, men som är en traditionell måltid med te som samlat begrepp. För alla testunder gäller att drycken är en faktor som främjar den sociala samvaron, de traditionella tillbehören förstärker.

Helen Simpson bedrev litterära studier i Oxford innan hon började sin bana som journalist. Hon skrev bl.a. om resor och mat i Vogue under fem år innan hon blev författare på heltid. Helen Simpson har vunnit flera litterära utmärkelser. ”The London Ritz Book of Afternoon Tea, The art and Pleasures of taking Tea” är en liten välskriven bok som beskriver hur man intar ett klassiskt Afternoon Tea i det berömda ”PalmCourt Tearoom” på Ritz hotell i London.  Afternoon Tea bör inmundigas vid fyra-femsnåret på eftermiddagen

Helen Simpson ger även historiska och litterära glimtar kring ämnet te. Ett drygt femtiotal recept gör det möjligt för läsaren att ta del av alla de brittiska specialiteterna kring tebordet: seed cakes, fruit cakes, cucumber sandwiches, English rabbit, Welsh rarebit, etc. Till Winter Teas hör lite mer robusta tillbehör som toasts, crumpets, scones och muffins. Till Summer Teas smakar man gärna Strawberry Shortcake, scones med olika syltsorter eller lemon curd och clotted cream . High Tea är egentligen ett kvällsmål med te och är fortfarande vanligt i Skottland och norra England. Till High Tea serveras gärna lite ”tyngre” tillbehör som t.ex. rökt skinka, paj, äggröra, toasts, fruktkaka, shortbread och olika typer av gingerbreads.

Boken avslutas med en kort beskrivning av olika tesorter och hur man brygger ”a perfect pot of tea”.

Birgitta Delorme, 2017-08-30