IGA International Garden Exhibition 2017, Berlin

Området Marzahn-Hellersdorf var tidigare östberlinarnas huvudsakliga rekreationsplats framför allt under sommaren. Efter murens fall minskade intresset för området till förmån för nya upptäckter och det förföll efter hand. För några år sedan drev några envisa entusiaster en plan för återupplivning och lyckades. Här har nu årets utställning IGA tagit plats och är värt både ett och flera besök. Det cirka hundra hektar stora området erbjuder både nöje och vila. Det är lätt att tillbringa en hel dag här. En linbana av alpinska mått svävar över parken, en spektakulär byggnad formad som ett moln fast i stål bjuder på en magnifik utsikt över hela Berlin och i det skogsbeklädda Kienbergområdet ligger vandringsleder med idel överraskningar och soliga terrasser.

Den gigantiska blomsterhallen tar andan ur alla besökare med sitt hav av blommor och sorterna ändras förstås över hela säsongen. Runt om i hela parken finns autentiska trädgårdar från hela världen, den kinesiska blev genom ett unikt samarbete mellan Berlin och Peking den största kinesiska trädgården utanför Kina och nu störst i Europa. ”Precis så här såg det ut senast jag var i England”, konstaterar en av deltagarna i min lilla upptäckargrupp och själv kunde jag konstatera att den japanska är helt jämförbar med Ryoanji- Rock Garden i Kyoto. De flesta trädgårdar klarar en åretruntvistelse i det fria utom den balinesiska som fått ta plats i det gamla växthuset numera Tropenhalle.

Utöver dessa trädgårdar som är så autentiska som möjligt bjuder IGA även på några nyinstallerade trädgårdar, färdiga bara timmar för öppnandet i april. Här har ledande trädgårdsarkitekter från alla världsdelar fått göra sina egna tolkningar. Formspråket är modernt, skulpturell arkitektur och mycket vatten är genomgående. Informativa skyltar beskriver tanken bakom respektive trädgård och det går även att anlita kunniga guider. Dock vill arkitekterna gärna utmana oss besökare i våra tankar och vi uppmanas att tänka utanför boxen, stanna upp och reflektera.  ”Jag vill inte berätta allt, det är betraktaren som ska skapa sin egen upplevelse”, sa en av dem.

I ytterligare ett kluster av upplevelseträdgårdar finns inspiration att hämta. Allt från traditionellt trädgårdsmästeri till inspiration för en urban och grön livsstil. Rosor, dalior och rhododendron har förärats med egna trädgårdar. Kryddträdgården är kompletterad med trädgårdsverktyg och annat som hör trädgårdsodling till. I den mobila trädgården är allt skapat av europapallar på hjul från volyminösa blomlådor till en generös solsäng.

Det finns tretusen matplatser fördelade på olika matställen. Att inta Afternoon tea i den engelska cottage garden med får som betar på andra sidan staketet verkar som en bra idé. Eller upptäcka tropiska specialiteter i den nya Tropenhalle. För att stilla småsuget finns små glassbarer uppställda med jämna mellanrum utefter trädgårdsgångarna. Glassen kan med fördel intas i en bekväm vilstol i skuggan under ett grönskande träd. Och när glassen är slut kan man ägna sig åt att bara vila och njuta så länge man behagar. Barnen har fått sina egna lekplatser inklusive en vattenlek som är Berlins största. Med lite extra planering prickar man in något av de åttatusen events med sång, musik, dans med mera som går av stapeln i den nybyggda amfiteatern med plats för femtusen personer.

Hundratusentals blomplantor, buskar och träd har planterats och tretton inhemska djurarter har här fått nya hem. Mellan alla trädgårdar ligger prunkade rabatter med fantastiska kombinationer av blommor enligt temat ”An Ocean of colours”. Ett lågväxande fält av penséer toppas med ståtliga franska tulpaner som vajar för vinden och ett blått blomsterhav visar sig bestå av en hel mängd olika blåblommande sorter. En del kombinationer är så enkla i all sin elegans att de kan överföras till den egna balkonglådan.

Och över hela verksamheten drivs av en kraftfull inriktning mot en hållbar utveckling för ett modernt storstadsliv. Nästan femtio trädgårdsmästare är fullt sysselsatta med att hålla hela anläggningen i toppform ända fram till mitten av oktober. Glädjande nog kommer av majoriteten av anläggningarna att finnas kvar permanent inkluderande de arkitektritade trädgårdarna. ”Bara bambun var ett problem”, säger en av de ansvariga, ”men det har lösts genom riktad värme”. Så även en vinterpromenad kan avnjutas så småningom utan kostnad. Om jag bodde närmare Berlin skulle jag komma hit ofta ofta.

Text och foto: Catarina Offe