Fru Prostinnans Huskurer

samlade och utgifna af hennes gamla väninna Johanna Holmqvist, Stockholm 1922, sjätte upplagan 46-50 tusendet, Pris 1.25. Upplagd och till trycket befordrad Linköping 1972.
Kloka råd, huskurer & mormorsknep, 2013

Folkmedicin, kloka gubbar och gummor och huskurer ersattes av den moderna läkarvetenskapen men parallellt fanns homeopatmediciner och huskurer kvar. Många huskurer har använts på krigens slagfält. Mossa fick duga som ett tillfredsställande förband och sjömän kunde stoppa in en bit tobak i sår för att stoppa blödningen. Nutidens reaktion mot miljöfarliga medel och mediciner där kanske boten är värre än soten gör att de gamla råden lever vidare och nya böcker skrivs på samma tema.

I inledningen till Fru Prostinnans Huskurer skriver Johanna Holmqvist att man inte går till läkare för enklare krämpor och då var prostinnans huskurer lämpliga. ”Men hon var även upplyst nog att vraka allt gammalt skrock och all övertro ur sin arsenal och endast hålla sig till vad den moderna vetenskapen upptagit och gillat”.

Örter och det man använde i hushållet tillsammans med det som kanske var svårare för var och en att skaffa botade de mest skilda åkommor. Äggvita på brännsår, honung och mjöl på bölder, citronsaft mot fräknar håller än idag men en av de kurer som lindrar reumatism verkar krånglig:
“Stammen av en enbuske hugges i spånor, härtill tages två fulla händer lingonris samt 2 l vatten vilket allt får koka lyckt minst ½ timme varefter det får kallna, silas och tappas på buteljer. Av denna dekokt drickas tre glas om dagen i tre månader. Samtidigt bör man två gånger i veckan bada 35 grader varma sodabad, ½kg soda till varje bad.”

16 olika råd för att lindra kylknölar och kylsår säger en del om hur många som jobbade utomhus och hur dyrt det var att värma upp bostäderna.

Boken avslutas med lite skönhetsmedel som cold cream och Eau de Cologne samt 12 huskurer mot skallighet.

Kloka råd, huskurer & mormorsknep från 2013 innehåller ungefär samma huskurer och skönhetsråd som de gamla beprövade böckerna. Kapitlen Kök och Matlagning samt Städning och fläckar använder också salt, vinäger och lite man tager-vad-man-haver-råd.

Christina Aili 2017-04-13