Christel Kvant/HeidiPalmgren; Trädgårdens rum

Stockholm 1999

Hur många trädgårdsböcker som behandlat planering och rumslighet som skrivits varje år vet nog ingen. Men det finns många skribenter som hittar en ny och personlig vinkel. Trädgårdens rum av Christel Kvant och Heidi Palmgren är en pedagogisk och rolig bok skriven under diskussioner och smågräl. Även om man älskar trädgårdar kanske man inte kan vara helt överens om hur den ska byggas upp?

Boken är uppdelad i rumsliga begrepp; väggarna, taket och golvet. Inredningen; möbler, pynt, entré, sittplatser, rabatter och vatten följt av helheten och årstiderna.

Palmgren uppmanar ”Strukturera! Gruppera! Minimera!”, d v s plottra inte. Boken är en vägledning i hur man lägger grunden som gör att man kan skapa en vacker trädgård. Väggarna är staket, murar, häckar och träden utgör taket. Som golv gräs, marktäckare, tegel, skiffer, sten etc.

Råden är handfasta, ta bort det som inte bra även om du fått plantor eller lökar från någon du tycker om. Får du inte bukt med mossa i gräsmattan så gå barfota och njut!

Viktigast av allt är dock helheten och hur trädgården harmonierar med omgivande landskap eller andra trädgårdar.

Boken är rikt illustrerad med vackra foton från egna och andras trädgårdar, detaljrika skisser över hur man kan planera sin trädgård och med växtförteckningar på latin och svenska.

Christina Aili 2016-10-30