Clara Block Hane; Claras Trädgård

Stockholm 2003

Clara Block Hane skriver om de två första åren med egen trädgård och hennes bok kom ut 2003 när vi köpte ett torp med vår första trädgård. En perfekt bok att läsa medan man drömmer om sina egna blomsterhav i samstämda färger. När verkligheten kom ifatt är boken lika perfekt då författaren delar med sig av sina egna misstag.

Boken är full av frågor och ger ofta även svaren och mycket handlar om förväntningar.:
Trädgårdsarbete verkar vara lika manligt som kvinnligt men det finns skillnader. Män sköter gräsmattan! Varför vill man ha trädgård? Och är behoven för barn och tomatplantor desamma? Man måste vara snäll och tålmodig, trösta och ge näring men även vara sträng och även stimulera och ge miljöombyte. Gröna fingrar är en myt, bara man ger sig tid att lära känna sina växters personlighet lyckas man. Trädgårdsarbete är inte någon stilla och avkopplande hobby utan hårt jobb. En perennrabatt är trädgårdens stolthet och ska blomma oavbrutet från april till oktober, vara vacker med många färgkombinationer och samtidigt dofta förföriskt.

Trädgårdens läge, storlek och planering var viktig inför stundande husköp. I förberedelserna ingick trädgårdslitteratur men ingen bok kunde förbereda Clara för den djungel de köpt. I böckernas underbara värld fick man en tomt med mullrik jord med perfekt PH-värde och om den innehöll något planterat så var det perfekt och precis vad man önskar sig.  Verkligenheten var annorlunda och uppvaknandet svårt. Hos henne hade vildvinet växt in under takstolarna och snurrat rötterna runt en nedgrävd vattenledning.

Många kapitel avslutas med goda råd för trädgårdsspekulanter, t ex de första trädgårdsredskapen som behöver köpas och vad man ska tänka på när det gäller lökväxter. För nybörjaren är kapitlet om jord mycket värdefullt och för alla finns råd om beskärning, ogräsbekämpning, den viktiga bevattningen, skadeinsekter m m. Ett kapitel ägnas åt doftpioner, det är nästan så man känner doften… lika inspirerande är kompostkapitlet!

Vad gör man på vintern? Jo – man kan skapa sin fantastiska drömträdgård i lugn och ro, helst med engelska trädgårdstidningar skrivna av/för dem som har trädgårdsmästare. Under läsningen ändrar ens egen trädgård format, flyttar till en annan klimatzon – park i England, stadsträdgård i Paris, Vita Sackville-Wests vita trädgård?

Trädgårdböcker kan vara inspirerande och informativa men det här är den första i genren där jag också har skrattat under läsningen. Här är några av hennes kommentarer:

Det bästa med att plantera i regn är att det inte syns att man gråter
Fördelen med att plantera om natten är att ingen ser att man gråter
Med oansvar i sinnet begav jag mig till en trädgårdsmässa för att förköpa mig
Det är inget pensionärsmässigt över en rhododendron. Tvärtom, det är en växt som lever vilt

Christina Aili 2016-12-15