George Drower; Trädgårdens mästare – Förnyare och uppfinningar i trädgårdshistorien

Historiska Media, 2002

Hur många trädgårdsentusiaster sänder idag en tacksamhetens tanke till Chuko Liang
(181 – 224 e.Kr)?  Mannen som anses vara upphovsman till det som blivit dagens skottkärra, till markisen Bertrand de Moleville, som under andra hälften av 1700-talet gav sekatören dess form eller till Henry Bewley som 1845 uppfann en maskin som gjorde det möjligt att tillverka slangar av guttaperka.

George Drower är författare och historiker med speciell inriktning på trädgårds-historia. Han har flitigt bidragit med artiklar till tidningar som The Times, the Sunday Times, the Independent och House and Garden

George Drower har skrivit ”Trädgårdens mästare”, som är en kunskapsdiger bok på 268 sidor, för alla trädgårdsintresserade – för aktiva utövare såväl som för lite mer bekväma entusiaster som, lojt tillbakalutade i en bekväm fåtölj, föredrar att botanisera i bokens 50 olika avsnitt om förnyare och uppfinningar i trädgårdshistorien.

Boken är lättläst och kräver inga förkunskaper utan är en underhållande kunskaps-källa, vars innehåll delats in i kapitel som De nödvändiga redskapen, Växterna och deras upptäckare, Förutsättningen heter vatten, Att odla exotiska växter, Gräsmattor, Spaljéer klängväxter och häckar, Gödningsämnen och bekämpningsmedel, Trädgårdslektyr, Folkrörelser och manier, Plantskolor och Behållare. Varje kapitelrubrik innehåller i sin tur fyra à sex artiklar om som är mycket varierande och spänner över olika tidsavsnitt. Trädgårdens mästare är ett kulturhistoriskt verk om trädgårdsskötsel och trädgårdshistoria med en mängd svart-vita illustrationer.

Boken ger en mycket bred översikt på vad man som trädgårdsintresserad har stött på som problem längre tillbaka i tiden, t.ex. hur man fångat sniglar och mullvadar, hur man flyttat träd innan William Barron uppfann sin trädflyttningsmaskin på 1800-talet, hur tomaten, ananas, rhododendron och kungsliljan fann sin väg in i Europas trädgårdar, hur odlingslotter och ”stadsträdgårdar” blev en realitet och hur viktig gräsmattans skötsel och välmående var för krocketens utveckling, etc. Kort sagt, en både intressant och fängslande bok, som kan inspirera till vidare utforskning av de olika kapitlens ämnen.

Birgitta Delorme 2017-01-15