Leslie Forbes; Till bords i Toscana – en kulinarisk resa i hjärtat av Italien

Bokförlaget Forum, 1989

Leslie Forbes föddes i Kanada men var verksam i London under en stor del av sitt liv. Somliga har benämnt henne som ”writer, artist, broadcaster” och hon hade verkligen många strängar på sin lyra. Hon skrev romaner, reseböcker, deltog i BBC:s radioserier under cirka 20 år, fotograferade, målade och tecknade,

1985 lyckades Leslie Forbes med att skriva en best-seller. Det var ”A Table in Tuscany” – en bok om mat med 90 recept på genuina och traditionella maträtter och 160 egenhändigt åstadkomna illustrationer från Toscana. Det var helt enkel hennes egna anteckningar om mat och recept hon fått under resor i regionen som hon sammanställde till en trevlig och lättläst bok.

Bokens matresa går genom ett vackert böljande landskap och utspelas i gamla städer som Siena, Pienza, Florens, Montalcino, Montepulciano och många andra platser. Leslie Forbes flikar gärna in kulturhistoriska och historiska glimtar i samband med att hon på ett enkelt sätt beskriver hur man ska gå till väga för att laga till de spännande rätterna med rötter i romartiden, etruskernas värld eller den italienska renässansen.

Det brukar sägas att det italienska köket utmärker sig för att vara enkelt och anspråkslöst i jämförelse med det franska som gärna uppfattas som mer komplicerat och krävande. Matlagningen i Toscana är inget undantag från den uppfattningen, snarare tvärtom. Det handlar om enkla råvaror och man för traditionen vidare med att ta till vara på allt. Detta är Leslie Forbes’ beskrivning av det toscanska köket:

”De flesta toscanska rätter består av färgrika färska ingredienser, enkelt men fantasifullt tillagade med traktens örter, som timjan, salvia och rosmarin. Det är en matlagning med sina rötter på landsbygden och i traditionella matlagningsmetoder som i stort sett varit oförändrade sedan etruskernas dagar” .

Leslie Forbes tog gärna sikte på genuina trattorier med rustika menyer; hon talar sig varm om t.ex. zuppa, en soppa som till sin konsistens kan variera från en enkel buljong till en mer grytliknande rätt. Recept på den urgamla rätten trippa alla fiorentina – komage – finns också med. Lyxrestaurangernas recept med mer komplicerade och mer internationellt betonade maträtter frestade inte Leslie Forbes.

Boken publicerades i Sverige för snart trettio år sedan. Sedan dess har det italienska köket installerat sig hos oss i allt högre utsträckning och kanske är Ett bord i Toscana ännu mer aktuell idag än tidigare: den slår ett slag för enkel och genuin mat med lokala råvaror. De senare kan ju nu för tiden inköpas också på våra breddgrader. Lägg därtill goda viner från regionen och det är dags att återupptäcka Ett bord i Toscana.

Efter sin stora succé med Ett bord i Toscana skrev Leslie Forbes också boken Ett bord i Provence, enligt samma koncept och rikt illustrerad med egna alster.

Birgitta Delorme 2017-01-12