Pernilla Tunberger

1912 12 20 – 1986 03 09

Pernilla, en av våra mest kända svenska kokboksförfattare, född och uppvuxen i Stockholm, vistades och bodde periodvis även i Paris. Kuriosa om Pernilla är att även hennes mor Märta Zätterström var kokboksförfattare. Dottern Anna Bergenström och dotterdottern Fanny Bergenström kom att föra värvet vidare.

Märta Pernilla Elisabet Gotthardsdotter Tunberger född Zätterström skrev under signaturen Pernilla .
Bruno Mathsson namngav sin fåtölj ”Pernilla” efter henne.
Pernilla var den första kvinnan som fick stora journalistpriset i kategorin dagspress 1970.

Pernilla var verksam som journalist vid Dagens Nyheter från 1937 – 1974. Under sin verksamma tid skrev hon också ett stort antal kokböcker och medverkade i radio. Hennes artiklar i DN var lika ofta kritiska granskningar av livsmedelsindustrin och det blev en Lex Pernilla efter en av dessa granskningar. Den innebar att livsmedlen skulle märkas med förpackningsdatum och bästföredag.

Novisen vid spisen/kursbok till radioserien med samma namn
KFs Bokförlag,1950, pris 5 kronor.
DN och Pernilla blev räddningen när jag flyttad till Sverige i slutet av 60-talet. I min dåvarande familj läste nog de flesta Hiram och SvD men för mej blev Pernilla aposteln. Till min glädje hittade jag en av hennes tidigare böcker Novisen vid spisen på en loppmarknad. Den lilla kokboken som är inbunden i vaxduk från Svenska Vaxduksfabriken i Smålands Anneberg, är för mej en raritet.
Den blir inte sämre av att de svartvita fotona tagits av den kända fotografen Kerstin Bernhard Recepten är praktiska och inte så tillkrånglade.

Kokboken inleds med recept på ägg och äggrätter, därefter potatis och potatisrätter korvrätter, soppor, grönsallader, fisk, kött och efterrätter. Inte så olikt upplägget i dagens kokböcker. Det som blir tidsmarkören är de handfasta råden! Variera resterna, fisk är inte tråkig mat, ät grönsallad varje dag, kött som novisen klarar av. Plötsligt en avvikelse i kapitlen med ett inhopp kallat Äta italienskt.

Sen kommer givetvis efterrätter som till min förtjusning börjar med plättar eller pannkaka och fortsätter med fattiga riddare. Givetvis några kak- och tårtrecept samt de från min uppväxt igenkända grötrecepten, exempelvis den nästan bortglömda klappgröten.

Pärmarnas insidor har goda råd även de ; Ett kokt ägg snurrar fort och lätt men ett okokt vinglar sakta om man försöker snurra det på ett bord! Bränt vid ? Byt kastrull, ta inte med det som bränts, flytta över innehållet i en annan kastrull, häll på kokande vätska och fortsätt kokningen som om ingenting hänt. Bröd håller sig bäst invirat i vaxat papper eller i lufttät burk, men det kan också snabbt färskas upp genom att spolas i kallt vatten och sen läggas i stark ugnsvärme 4 – 5 minuter. Mjölk håller sig bäst om den kokas upp och sen kyls hastigt, men om man nu inte vill ha kokt mjölk så doppa då en trasa i kallt vatten vira den om mjölkflaskan och ställ den på ett luftigt helst dragigt ställe. Goda råd för sin tid.

Tack Pernilla för enkla recept och tack Kerstin för pedagogiska icke stylade foton, ingen coffetablebook utan en vardags kokbok!

Carita Wallman Larsson 2016 09 08

BFBs kokbok Den Bästa maten
Albert Bonniers förlag 1954

Uppdraget att ta fram en ny annorlunda kokbok fick Pernilla Tunberger av Bonniers Folkbibliotek. Pernilla skriver i företalet; ” att inte bara komma med och ur befintliga kokböcker plocka ihop det bästa av typisk svensk mat utan också ge recept och vinkar om sådana utländska rätter som passar svenska matvanor”. Fotograf är Kerstin Bernhard och maten till fotograferingarna är tillagade i Stockholms Stads Gasverks Provkök. Seriositeten i denna kokbok understryks ytterligare av att det på titelbladet framgår att kapitlet om avmagring granskats av professor Ernst Abrahamsson, Statens Institut för Folkhälsa. Det är författarens nya grepp att Grundrecept skall ses som en pålitlig stomme i matlagningen och de markeras i denna kokbok med en nyckel och benämns Nyckelrecept, ” för att klara dem behöver man bara kunna multiplikationstabellen ” – ” har man bara en fast grund att stå på så kan man sen variera efter vars och en egen matfantasi”. Fotona av Kerstin Bernhard är denna gång både i färg och svartvitt omslaget till boken är tecknat av Nisse Zetterberg.

Att läsa recepten är alltid spännande men för min del är nog ändå favoritkapitlet det om Bra grejor lönar sig. HFI dvs Hemmets forskningsinstitut lämnar förslag i en lista på kärl och redskap till en kostnad av 270 kronor. Listan upptar allt ifrån kastruller och pannor med planad botten till diskviska, brödpensel och flaskborste. Allt noga avbildat i svartvita teckningar som ett komplement till uppräkningen på 37 nödvändiga föremål, de större hushållen bör adderar ytterligare 28 föremål. Kapitlet upptar även en detaljerad redovisning om knivar och hushållstermometrar samt signalur och påminner om att dessa är bra hjälpmedel. Ugnskärl spar disk och diskhyllan upphängd på väggen i design Nisse Strinning spar arbete!

När man samlar på kokböcker så kommer man i blad över sådana där den ambitiöse husmodern kan klistrat in egna sparade recept, i mitt exemplar finns under rubriken Anteckningar och tidningsurklipp  exempelvis ett recept på kalvsylta a la DN, nog så tidskrävande.

Pernillas egna recept är klart inspirerade av matlagning i andra europeiska länder ex Spaghetti a la Pipo, där köttröran görs på enrisrökt skinka och rotfrukten selleri samt morot som tärnas tillsammans med köttet, smaksätt gärna med timjan tipsar Pernilla. Mjölrätter är ett eget kapitel och där ligger pajer väl till men även gröt och vällingar, vad sägs om havresoppa och risgrynskaka, mättande mellanmål eller efterrätt. Att använda flera kryddor är ett viktigt inslag och vitlöken får sällskap av mejram, timjan, curry och blandningen 4 kryddor som man kan köpa färdig eller blanda själv tipsar Pernilla och blandar vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika och muskot. Tack för en praktisk och inspirerande kokbok!

Carita Wallman Larsson 2016 11 14

P S Pernillas Kokbok, den tredje omarbetade upplagan kom 1966, i den finns alla de gamla pålitliga recepten men också många nyheter. Kul att kolla bokpriser – den första upplagan kostade 13.50 och den tredje 22.10

Lördagsmiddagen och annat om mat
Bonniers 1956

Det känns som att Pernilla i denna lilla behändiga kokbok, bytt ”stuk”. Kapitlen är månadsvis och till stor del handfast praktiska. Men sen väljer Pernilla att göra små utflykter, dels intervjua tre herrar dels tipsa om maträtter från en middag i Bromma eller en annan middag i Paris.

Herrarna benämns amatörkockar och det är överombrytare Erik Frisk han inleder med ett hemligt smörgåsbord och lagar sedan en grytstekt fläskhare till familjen, efterrätten blir kaneldoftande syltpäron. Bankdirektör Börje Wickman inleder med en tonfisksallad och tillreder sedan en oxbringa, efterrätten blir en créme russe. Källarmästare Hans Bratt på Bacchi Vapen satsar på en sallad Trankenberg som inledning en variant på västkustsallad och sen blir det Brattfiléer av kalv.

Bromma nedslaget handlar om en januarimiddag där själva höjdpunkten är en krämtjock gräddsås, som Pernilla fångat upp receptet på Laperouse i Paris där fiskfiléerna serveras med räkor, hummer och musslor. Parismåltiden beskriver en fransk familjemiddag som inleds med en iskyld buljong, så en fisk på svampbotten med en lätt hollandaise sen en sallad, därpå ost och som avslutning en plommon-äppelkaka.

Recepten i denna bok är allt mer internationella, recept hämtade från olika delar av världen, New York, pannkakor, räkor på Kastrup i Köpenhamn.
Beskrivningarna innehåller givetvis mått och beredningstips men är samtidigt lättsamt kåserande. Man blir kort sagt hungrig medan man läser.

De flesta foton svartvita, några i färg utan angivelse om fotograf, möjligen en blandning varav en del kanske Pernillas egna.

Kuriosa;  boken kostade häftad 14.75 och inbunden i band som tål fett och vatten 17.50

Carita Wallman Larsson

2016 01 03