Minnesota Landscape Arboretum

Denna fantastiska plats innehåller inte bara träd och buskar som namnet ”arboretum” egentligen innebär utan där finns 46 olika planteringar – rosengård, pioner, liljor, perenner, azaleor, hostas och fler växter som trivs i skuggiga lägen och en japansk trädgård som skapar en lugn del med vattenfall och platser för meditation. Den fantastiska örtagården sköts av Minnesota Herb Society och de olika avdelningarna är kryddor för matlagning, för växtfärgning, medicinalväxter, doftande växter och ”The Knot Garden”, den typ av plantering i mönster som funnits i England sedan 1400-talet.

Parken började anläggas 1958 tack vare insatser från olika trädgårdsföreningar, trädgårdssällskap och andra entusiaster och blev en gåva till University of Minnesota, the College of Food, Agricultural and Natural Resource Sciences. Syftet är att vara den självklara platsen att söka information om miljö och miljövård, utbildning om trädgårdsväxter och träd. Man vill också  glädja besökare med väl anlagda rabatter och inspirera alla hur de kan utforma trädgårdar och parkområden.

Parken är enorm med bilväg genom trädplanteringarna väl skyltade med trädslag. Man kan åka guidad minibuss genom större delar, cykla, följa vandringsleder, se skulpturer, beundra hägrar i anlagda sjöar.

Det finns café, butiker med stort urval trädgårdsprylar och presenter, konstutställningar både ute och inne samt ett stort bibliotek, Andersen Horticultural Library med avdelning för barnböcker och sagostund.

Parken är även öppen vintertid och enligt Mpls. St. Paul Magazine bästa platsen för längdskidåkning och promenader med snöskor och inte bara bästa platsen att ställa till med bröllop eller sommarfest.

Christina Aili 2016-07-02