Maria Hofker; Min förtrollade trädgård

Maria Hofker, Marie France Boyer Min förtrollade trädgård
Foto: Marÿke Heuff

Boken om Maria Hofker-Rueter (1902-1999) skrevs av Marie France Boyer som i förordet säger att man kan läsa boken på tre sätt; en trädgårdsbok som talar om jord, bekämpningsmedel, hur man beskär växter
en konstnärlig beskrivning av en trädgård inspirerad av Gertrud Jekyll och/eller en bok om levnadskonst

”Jag är säker på att inget tråkigt kan hända mig där, bortsett från svårigheten att ge sig därifrån”

Hofker var dotter till porträttmålaren Georg Rueter och konstnärinnan Gerarda bosatta i Amsterdam. Hon hade tre syskon och de blev också konstnärer, en skulptör, en grafiker och en musiker. Hon beundrade sin far och tillbringade mycket tid med honom i trädgården och såg hur man kunde skapa rum och stämningar med växter, skulpturer och häckar.  Mamman skapade nya stilleben i hemmet vilket också inspirerade. Hofker utbildade sig i målning, bokbinderi och kalligrafi. 1930 gifte hon sig med porträttmålaren Willem Gerard Hofker, ett lyckligt äktenskap som varade i mer än 50 år. Han fick ett uppdrag i Indonesien och de bosatte sig på Bali 1938. Under kriget blev de internerade av japanerna. När de återvände till Holland 1946 hade de förlorat allt utom livet.

Den levnadskonst hon upplevt på Bali, sättet att njuta av livet och att varken tid eller pengar hade så stor betydelse var hennes utgångspunkt när hon hyrde en lite kolonilott på 16×17 meter. Varje dag under vår, sommar och höst och minst två gånger i veckan vintertid cyklade hon till sin lott och stannade hela dagen. Rensade, planterade och flyttade växter och målade akvareller med motiv från sin fantastiska trädgård. Blommor, fåglar, fotspår i snön… Varje vinter band hon in akvarellerna och kalligraferade sina anteckningar. De totalt 37 volymerna testamenterade hon till bokmuseet Museum Meermanno Westrianum i Haag. Varje volym är unik i sin formgivning.

”Tack vare mina böcker kommer min trädgård att leva i evighet. Jag har försökt uttrycka alla deras hemligheter i ord och bilder”.

Boken Min förtrollade trädgård kom ut på svenska 1992, Hofkers kalligrafi tolkad av Krister Digman. TV-programmet ”Mitt hem och min trädgård” med Bertil Svensson spelade 1992 in ett helt program om den fantastiska Maria Hofker och hennes trädgård.

2016-05-20