Joseph Paxton

Joseph Paxton – en man jag skulle vilja träffa för att höra hur han ser på vår tid och vad han skulle vilja förändra och förbättra med teknik och vilka miljövårdande insatser han skulle kunna genomföra.

Joseph Paxton, född 1803, började som trädgårdspojke i tioårsåldern och fick efter några år anställning på Chatsworth hos William Cavendish, Hertigen av Devonshire. Enligt någon uppgift tack vare att han hade hög och tydlig röst vilket tilltalade den lomhörde hertigen. Paxton var inte bara skicklig i trädgårdskonst och användningen av träd och växter utan som många andra viktorianer alltid snabb att ta till sig tekniska nyheter. Hertigen måste också varit en annorlunda arbetsgivare då han lät honom genomföra sina idéer. Paxton konstruerade ett växthus som fick namnet The Great Stove. Det var sin tids största glashus, drottning Viktoria kördes igenom det med häst och vagn på kvällen när det var upplyst av 12000 lampor. Det värmdes upp av elementrör och där trivdes tropiska växter och träd. Redan 1836 odlades bananer i växthusen namngivna efter hertigen, William Cavendish.

Han konstruerade också en fontän där vattnet gick 90 meter rakt upp i luften och han lyckades få en jättenäckros, Victoria regia, att växa och blomma.  Näckrosens bassäng hade uppvärmt vatten och det cirkulerade så att växtklimatet liknande en sydamerikansk flod. (Viktorianäckrosen finns att beskåda i det gamla orangeriet på Bergianska trädgården). Näckrosens blad var så stort och så stadigt att hans lilla dotter kunde stå på det utan att det sjönk. Bladets nervsystem och hållbarheten i bladet blev tankefröet till  den växthuskonstruktion han använde för Crystal Palace.

245 ritningsförslag för den stora utställningshallen i Hyde Park inför 1851 Great Exhibition, Världsutställningen, hade refuserats. Paxton var i London och hörde talas om svårigheterna. Några dagar senare kom hans förslag baserat på växthuset i Chatsworth och näckrosbladet. Det var billigt, enkelt och snabbt att bygga, enkelt att ta ner. Ett revolutionerande förslag, huset baserades på prefabricerade moduler och gjort av glas. Det tog 2000 män åtta månader att bygga – Paxtons tidplan och budget hölls. När utställningen stängdes monterades glashuset ner och återuppfördes i södra London där det gick att se tills det brann ner 1936.

Drottning Victoria adlade Paxton för hans arbete med Crystal Palace, men han fortsatte som trädgårdsmästare på Chatsworth. Han tog andra uppdrag, ritade offentliga parker i bl a Liverpool och Glasgow, förbättrade Royal Botanic Gardens i Kew, ritade egendomen Mentmore Towers för Baron Mayer Rothschild, gav under åren ut månadsmagasin och böcker, The Horticultural Register, Magazine of Botany, the Pocket Botanical Dictionary, the Flower Garden och the Calendar of Gardening Operations. Han var också en av grundarna av The Gardeners Chronicle och blev senare dess förläggare.

Han blev tidigt intresserad också av järnvägar, investerade i byggandet av nya linjer och chef för Midland Railway och dessutom åtog han sig politiska uppdrag. Efter hertigen av Devonshires död 1858 stannade han kvar på Chatsworth som pensionär fram till sin död 1865.

Christina Aili 2016-06-06