Penelope Hobhouse; Trädgårdskonstens Historia – 3000 år

Natur &/ Kultur/Fakta etc. 2004, Ursprungstitel ; The Story of gardening,

Penelope Hobhouse, trädgårdsdesigner, är född på norra Irland 1929 numera bosatt i Dorset i England. Utbildad trädgårdsarkitekt/designer/ författare till ett stort antal trädgårdsböcker varav flera med historisk inriktning. Under flera år var hon verksam i USA bland annat inom TV och andra media. Belönad av Royal Horticultural Society med deras Victoria Medal of Honour, samt Guild of Garden Writers Life time Achievment Award. Under ett tiotal år ansvarig för National Trusts Gardens of Tintinhull i Somerset.

Trädgårdskonstens historia kan skildras på många sätt säger Penelope och hon har valt ett estetiskt perspektiv, ett slags trädgårdsstilhistoria, boken är delvis en odlingshistoria men med tonvikt på trädgårdsodling för nöjets skull. Boken är koncentrerad till trädgårdar och anläggningar utomhus och den tar inte upp nyttoodlandet. Penelope anser att då skulle det bli ett slags jordbrukshistoria.

Kapitlen som för oss genom historien är tretton till antalet och börjar med trädgårdskonstens ursprung i Mesopotamien, Egypten och Persien för att fortsätt via den klassiska antikens Grekland och Rom till Islams trädgårdar. Författarens egen trädgård bär en islamisk prägel. Fantastiska foton, planscher, gravyrer och skisser för oss vidare genom kristenhetens medeltida trädgårdar till renässansens visioner, vi möter tidiga växtälskare och samlare innan vi når den engelska landskapssparken en revolution på sin tid. Den perioden följs av 1800 talets stora svängningar i europeiska trädgårdskonsten ett mer teknologiskt sätta att se på trädgårdsanläggning.

Penelope beskriver den amerikanska inbrytningen i trädgårdskonsten som en uppföljning från inkariket till aztekerna. Givetvis finns också den kinesiska och japanska influenserna med innan vi kommer fram till naturalism och modernism samt den nu regerande trädgårdskonsten som danas av så väl trädgårdsarkitekter som ekologer.

Läs och njut denna bok om du kommer över den! För mig är det mer än bara ”läsning” jag tycker mig höra Penelopes röst som om hon stod framför mig och berättade. Jag har ju haft förmånen att som jurymedlem få träffa denna trädgårdskonstens grand old lady i Stockholm på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Penelope Hobhouse belönades med ett Hedersomnämnande utom tävlan av Stockholms Gartnersällskaps / Årets Trädgårdsbok 2004.

Carita Wallman Larsson 2016 01 15