Osterior i Venedig

Kärt barn har många namn och det gäller även de små Osteriorna i Venedig som också kallas Cicchetti eller Bàcari. Det är små mat- och vinbarer typ ”hål i väggen”. Restauranger med några få eller inga sittplatser alls. Det som serveras är aptitretare och tilltugg av lokala delikatesser som små smörgåsar, skålar med oliver, halverade hårdkokta ägg, tallrikar med sjömat, kött och grönsaker på bröd eller polenta. På samma sätt som med spansk tapas beställer man en tallrik med flera små rätter men det viktiga i en cicchetti ligger inte bara i maten utan hur, när och var man äter. Med fingrar eller tandpetare. För det mesta står man på trottoaren eller hänger vid baren. Det är ett kul och rätt billigt sätt att umgås och mingla med bybor och turister även om det är annorlunda för oss svenskar som är vana vid att sitta ner och äta.

Någon berättade att hans favoritmåltid bestod i vad han kallade “The Standup Progressive Venetian Pub-Crawl Dinner” — när han besökte flera av dessa karakteristiska hål-i-väggen barer. Venetianerna kallar dessa barpromenader för giro d’ombra. Giro betyder promenera och ombra, slang för ett glas vin, betyder skugga.

Till cicchetti dricker man ett glas av det lokala vita vinet (ombra bianco) eller det röda (ombra rosso) eller till och med en liten öl (birrino). Om du tycker om ett mer fylligt vin beställer du corposo. Den sista drinken på kvällen blir det lokala söta vinet, fragolino.

Första gången jag var i Venedig så slank vi in på en vinbar som låg mitt emot hotellet. Där beställde vi ett glas Prosecco och några tilltugg och tyckte det var hur läckert som helst att stå upp och dricka vin!! Inte vanligt i Sverige på den tiden. Andra gången utgick vi från marknadsplatsen vid Rialto och vandrade sedan runt och åt och drack på de små barerna i närheten. Vi träffade ett ungt par från Nederländerna som hade en lång lista på osterior som de tänkte avverka. De planerade verkligen för en pub-crawl!

Förra året var jag i Venedig under Carnevalen i februari och då gick vi runt med en guide till de olika osteriorna. Hur kul och läckert som helst! Som du ser av bilderna så var kvalitén olika. Några serverade oss med duk på bordet medan andra hade placerat ett bord och några stolar direkt på trottoaren. Många bar carnevalsmasker eller hela dräkter.

Det kan vara svårt att hitta i Venedig och speciellt svårt är det att hitta gatunamn. Det finns istället skyltar i gatuhörn med kända turistnamn som Rialto, San Marco etc. Vandra runt på bakgatorna i gränderna! Det gör inget om du tappar bort dig. Det kan till och med bli både roligare och mer intressant. Du hittar ändå till slut. Tänk på att Venedig är en ö så du kommer inte därifrån så lätt!

Margareta Henry 2016-01-28