Marknadsplatsen Rialto i Venedig

Finns det någon mer mytomspunnen bro än Rialtobron i Venedig eller Ponte di Rialto som är dess rätta namn? Så vacker! Så speciell! Den första av tre broar över Grand Canal. Bron uppfördes av arkitekten Antonio da Ponte och är gjord som en båge med butiker på bägge sidor.

Jag har haft förmånen att återkomma till Venedig några gånger och då tycker jag att bästa tiden på året är senare på hösten. Då har de flesta turister gett sig av. Då kan man utforska staden i lugn och ro och det är inte för varmt. Även om Venedig har hur många sevärdheter som helst så är marknadsplatsen Rialto, öster om Rialtobron, ett måste att besöka för en matnörd.

Marknad vid Rialtobron är en gammal tradition från 1000-talet. Det är inte bara en fiskmarknad utan här finns även frukt och grönsaker och ett livligt myller med lokalbefolkning som blandas med turister. Här lägger man stor vikt vid hur varorna placeras och dekoreras. I butikerna runt torget finns dessutom kött, chark, ost, pasta och souvenirer förstås.

Orkar man upp är det på morgonen man ska besöka marknaden när varorna packas upp. Det är då som kockarna från kringliggande restauranger kommer för att inspektera de färska råvarorna. Det är en upplevelse att se all den goda ”sjömaten” som svärdfisk, tonfisk, haj, hummer, musslor, bläckfisk, räkor och mycket mer. Dessutom är fisken billigare än på fastlandet.

Margareta Henry 2016-01-28