Marguerite Walfridson

Marguerite Walfridson, illustratör, författare, journalist, designer, konstnär, fotograf och inte minst BLOMSTERVÄN!

Marguerite ( f. Nystén ) Walfridson föddes 1929 i Borgå, Finland, dog 2007 i Sverige och hade en stor del av sin verksamhet förlagd just till Sverige. Från 1961 – 2007 skrev och tecknade M över tjugo böcker och än flera tidningsartiklar om och kring design, mat, blommor och trädgård en del av det hon producerade såldes bl a över IKEA worldwide. Jag har valt att kommentera 8 av Marguerites böcker:

Blommor hemma i kruka och vas, Bonnier Fakta, 1981
Krukväxtåret, växtporträtt i ord och bild, Rabén& Sjögren, 1985
En blomma är glädjen, Rabén & Sjögren, 1989
Lyckas med dina krukväxter, Semic, 2001
Hemträdgården från vår till höst, Svenska Dagbladet, 1983
Stora boken om Perenner, Semic, 2002
Huskurer och läkekonster, Semic, 2004
Marguerites huskurer, Semic, 2005

Blomsterglädje skulle kunna vara en sammanfattning för dessa böcker. Det går inte att komma ifrån att det är illustrationerna som först fångar läsarens öga, ibland tar de nästan över så att man glömmer texten. Men se det ska man inte göra, Marguerite kan sitt växtmaterial och har prövat mycket själv. En hel del av texten i böckerna har också förekommit i artikelform i såväl Allt i  Hemmet som Femina och Svenska Dagbladet.

Gedignast av de ovanstående är nog Blommor hemma i kruka och vas som har en omfattande lexikondel med utförliga beskrivningar av ett hundratal omtyckta krukväxter. Ett eget avsnitt får också det som vi alla krukväxtodlare i hemmiljö råkar ut för nämligen behovet av att ”bekämpa” ovälkomna inneboende på våra krukväxter. Tipset om att alltid börja med att duscha av den angripna krukväxten är nog så viktigt.

Krukväxtåret är en bok med växtporträtt i ord och bild.Marguerite behärskade konsten att både skriva och teckna samt fotografera växter, inte alla gör det. Jag hade förmånen att träffa henne ett antal gånger och när jag tar i boken Krukväxtåret så både ser och hör jag henne framför mej. I denna bok har Marguerite samlat information om sina mest älskade krukväxter. Bra skötselråd som exempelvis avsnittet om gödsling och då inte bara hur man tillför gödseln, utan också en pedagogisk beskrivning av varför vi gödslar och vad som händer i växten när vi tillför näring.
Kapitelindelningen följer växtåret och Våren tar upp lite udda krukväxter nämligen liljor. Mönjeliljan med sin starka orange/mönjefärgade blommor och krolliljan som vi oftast ser ute i trädgården är en spännande början på våren och blomster året i fönsterkarmen. Sommaren blommar sannerligen, här finns de älskade pelargonerna, fuchsiorna och blyblomman. Prunkande hibiskus som på finska heter Kiinan ruusu, Kinas ros och på norska Hawaiirose. Det fina med hibiskusen är ju att den kan blomma flera gånger per år även om huvudblomningen infaller under våren, försommaren. Hösten börjar med den uppskattade saintpaulian som ursprungligen kommer från Östafrika och upptäcktes av en kolonialtjänsteman Walter von Saint Paul Illaire. Efter honom fick växten sitt namn. Tyska diakonissor tog växten med sig hem till, Europa. Vattna med försiktighet så att det inte blir fula fläckar på bladen. Höst kapitlet fortsätter överraskande med basilika. Marguerite tycker att vi ska lura denna egentligen ettåriga växt att komma igen, genom att ta toppskott/ sticklingar rota dem och ta fram nya plantor. På så sätt har man denna gudabenådade krydda på fönsterbänken året om. Höstkapitlet ger också tips om kattgräs och kryddkrasseodling lite annorlunda ”krukväxter”. Hösten är en förberedelse för jul, kapitlet ger råd om lökar som man kan driva själv, enklast är nog tazetterna och iskonvaljerna. Vintern börjar med julbegonian och amaryllisen två så olika i växtsätt. Men glädjespridare var och en på sitt sätt. Julkaktusen en av många högt älskad krukväxt. Den är inte så helt enkel att få till att blomma från år till år. Placera den i ett västerfönster blir Marguerites råd.
Jag har nu i beskrivningen av krukväxterna i boken använt enbart de svenska namnen, men den som vill ha de latinska namnen hittar i slutet av boken en utmärkt förteckning.

I boken En blomma är glädjen tar Marguerite oss med till sitt stadshem och sitt sommarboende på Gotland och vi får tips på hur vi ska placera krukväxter och snittblommor för att vi ska få så mycket glädje av dem som möjligt. Jag har fastnat i beundran för svart-röda tulpaner med vitplister i en låg kruk-vas. Marguerite påminner också om att vi kan torka en hel del av sommarens fägring och få ögonfröjd året om.

Marguerite skrev böcker och mycket av de hon skrev publicerades också i veckotidningar och dagspress. I Lyckas med dina krukväxter som gavs ut flera år efter Krukväxtboken, vars artiklar ursprungligen publicerades i Tidningen Vi, koncentrerar sej författaren på hur man bygger upp sitt krukväxtinnehav. Illustrationerna är foton både svartvita och i färg.
Krukväxtfilosofin för Marguerite är bland annat -”växter som korttidsglädje, luftrenare och doftkraft”-. I det inledande kapitlet om krukväxtfilosofi konstaterar författaren att ”Krukan blir en pjäs- Växten ett aktstycke”. Intressant med tanke på att Marguerite också var formgivare. Krukväxterna kommer till oss som gäster från andra länder och världsdelar, från ett annat klimat, en annan natur och en annan kultur de blir våra förtrogna – för en tid. Kloka tankar som kanske gör det lättar att förstå att man lyckas, men kanske också misslyckas med rumsväxterna som är våra gäster! Gröna växter är stommen i krukväxtsamlingen, de berikar just till följd av sin gröna färg – hoppets färg livets färg. Marguerite räknar upp ett antal som hon säger sig ha ett gott öga till; flaskfot, gallergräs, hemtrevnad, hängsparris, jakaranda, murgröna, ormbunke, rumsgran, plättar i luften.
Att ha krukväxter i köket är något Marguerite uppskattar och många växter trivs i det rum där det oftast finns en högre luftfuktighet, kanske är det därför hon även i denna bok har ett eget kapitel om Grönt i köket, myntor, gräslök, rosmarin, vattenkrasse, vitlöksklyftor, vattenkrasse, citronmeliss .timjan, mejram och koriander, basilika inte att förglömma. Kryddväxterna placeras ofta tätt tillsammans och med vattenfyllda krukor in emellan. Växter trivs tillsammans är ett genomgående råd från Marguerite! Även i denna bok finns ett utmärkt växtregister på såväl svenska som latin.

Hemträdgården från vår till höst, är en bok som Marguerite och journalisten Karin von Schenk gjort tillsammans. Båda medverkade ju med artiklar i SvD under flera år. Boken ger handfasta råd till nybörjare om en tänkt trädgård. Den påtvingar inte läsaren några stränga lösningar författarna påminner om att varje trädgård är och ska vara individuell!

Stora boken om Perenner, boken är en av Marguerites vackraste, denna gång är det fotografen Marguerite som talar till oss. Nyttig påminnelse i början av boken ”en gång har alla våra trädgårdsväxter varit vilda, helt naturligt levande växter härpå jorden ”- Mitt tips till alla som är intresserade av fleråriga växter för trädgården, skaffa denna bok den är ett riktigt litet uppslagsverk, kan finnas antikvariskt!

Huskurer och läkekonst, kloka råd från nu och då, det är nog den av Marguerites böcker som jag oftast tittar i. Kloka gumman råd om hur du kan använda vilda växter och trädgårdsväxter för att öka ditt välbefinnande. Odlingsråd men framför allt råd om hur du ska torka och tillreda dina läkeväxter, det känns alltid som en fascinerande läsning. Här har tecknaren Marguerite fått gott om utrymme, svart-vit-rött, effektfullt och rogivande kompletterat med de kloka råden!

Marguerites huskurer, en bok liknande den föregående men med flera foton från växternas odlingsmiljöer, de flesta nog från Marguerites älskade Gotland. Råden i denna bok är inriktade på specifika hälsoproblem förmedlade av ”häxan” och den trolldomskunniga författaren/illustratören.

Alla dessa böcker tar dig till sommaren även under den mörkaste årstiden och förmedlar såväl lust som kunskap.

Carita Wallman Larsson 2016 03 20