Pernilla Tunberger; Lördagsmiddagen och annat om mat

Albert Bonniers Förlag, 1956

Pernilla Tunberger (1912-1986) var känd matskribent, kokboksförfattare och journalist på Dagens Nyheter i nästan fyrtio år. Förutom matrecept handlade hennes artiklar om mat i allmänhet och om livsmedelsindustrin i synnerhet. Hon signerade sina artiklar med ”Pernilla”, kampanjade hårt för bättre bestämmelser kring förpackningsdatum och bästföredatum för livsmedel och bidrog därmed till ”lex Pernilla” som behandlar just dessa frågor. 1970 fick Pernilla Tunberger Stora Journalistpriset för ”hennes orädda, konsekventa och journalistiskt kraftfullt genomförda konsumentreportage”.

”Lördagsmiddagar och annat om mat” är en bok som föreslår tre menyer för var och en av årets tolv månader. Den är skriven i en lätt kåserade stil som gör boken angenäm att läsa även om man inte lagar någon rätt. Pernilla Tunberger var starkt influerad av fransk matlagningskonst och det skymtar också i valet av hennes recept för boken.

”Som alltid vid matlagning gäller det att inte låsa sig. Inte ge upp bara för att ett eller annat som i ett recept föreslås inte finns till hands. Det är inte alls liktydigt med slarv – slarvig matlagning är och förblir en styggelse”. Pernilla Tunberger var inte slaviskt bunden till att nödvändigtvis alltid använda färska råvaror, utan föreslår glatt att man kan underlätta matlagningen genom att använda en burk krabba, tunga, fruktcocktail, hummer, musslor, champinjoner, t.ex. Att förgylla recepten med en skvätt grädde, vitt vin eller vermouth är också ett ofta förekommande råd. ”Grädde och vin gör fisken fin”. Champinjoner i färsk form eller på burk återkommer ofta i recepten. Man får dock inte glömma att 1956 var urvalet vad gäller frukt och grönt mer begränsat; många grönsaker som i dagens läge finns att köpa i alla butiker hade ännu inte gjort entré i affärsdiskarna.

Som efterrätt blir det ofta tårta eller någon forma av paj. Bostonpaj verkar ha varit en favorit.  Boken låter också ana en ny amerikansk influens: Pernilla använder gärna mix och rekommenderar att använda ”aluminiumblad” och på så sätt spara både disk och tid.

Pernilla Tunberger var en av de tre huvudredaktörerna för Bonniers Kokbok, en verklig kokboksklassiker som gavs ut för mer än sextio år sedan och är still going strong. De två övriga huvudredaktörerna var matskribenten Margit Engnes och Tore Wretman, välkänd källarmästare från Riche, Stallmästargården och Operakällaren.

Birgitta, Delorme  2016-03-27