Ulla Hasselmark; Fröbok

Natur & Kultur 2001

Att odla själv och driva upp frön är en otroligt givande hobby som ger fantastiska och ibland oväntade resultat. Min svärmor hade gröna fingrar, hennes trädgård är min förebild, se bild nedan. Jag fick ett kuvert av henne med påskrift ”Frön av Akvilejor i varierande färger kan strös ut lite varstans genast”. En av de bästa gåvor jag fått.

Hasselmarks förord har rubriken ”Magiska små korn” och hon beskriver glädjen med att upptäcka frösåddernas magiska värld. Den oerhörda kraften i ett enda litet frö, skönheten hos frökapslar och lyckan när man njuter av en blommande planta som man drivit från frö – allt väcker entusiasm.

Hon bjuder på sina egna erfarenheter där även misstag ingår, som t ex  felköp som frön till rovor i stället för rädisor. Mycket bra bilder på alla ettåringar, perenner, grönsaker och beskrivningar av de som självsår och gör jobbet själv, hur man driver upp perenner, odlar kryddor m m. Man kan också få träd att växa från skott, frukt eller kärnor, t ex kastanj, granatäpple och julgran. Hösten är samlarens julafton menar hon, då alla frukter, bär och frökapslar är värda ett groningsförsök.

Boken innehåller många praktiska råd om hur man sår själv och driver upp plantor, översättning av engelska begrepp på fröpåsar och råd om hur man ska komplettera sina perenner med de färgglada sommarblommorna.

Boken avslutas med ett kapitel om hur man torkar och förvarar de frön som man inte har möjlighet att så även om det bästa är att så när man fångat dem. Ett kapitel om jord, när det är dags att plantera om och sätta ut och en förteckning över vad man har nytta av för att börja så. Och till sist, gå gärna samman med vänner och grannar om fröbyten, en ”fröjunta”.

Läs mer om Hasselmarks bok på http://frobok.blogspot.se/

Christina Aili 2015-12-15