Sofiero

Slottet Sofiero byggdes 1865 på uppdrag av kronprins Oscar och hans hustru Sophia. Kronprinsen blev Oscar II år 1875, slottet byggdes till och så ser det ut än idag. En stor fruktträdgård anlades och så småningom kom kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta som var mycket roade av trädgård och planerade en helt ny trädgård med stenpartier, rhododendron m m. De byggde växthus och anställde en trädgårdsmästare. Gustav VI Adolf tillbringade alla somrar på Sofiero fram till sin död 1973 då han testamenterade Sofiero till Helsingborgs stad. Han hade ett unikt intresse för rhododendron och har låtit plantera mer än 5000 plantor med över 400 olika slags rhododendron i de raviner som omger slottet. Varje år firas rhododendrondagarna när allting slagit ut – en helt fantastisk färg- doft- och naturupplevelse att vandra i. Folkfest!

De ansvariga har både bevarat och utvecklat de olika delarna av trädgården på ett fantastiskt sätt. Rosor, dahlior, doftande pelargoner i drottning Ingrids trädgård, melonväxthus m m. Varje år hålls en trädgårdsfest, man kan anmäla sig och få sms när rhododendron blommar och när mörkret faller på hösten inbjuds till ljusstämning.

Allt detta får mig att önska att jag bodde mycket närmare Sofiero, men det är definitivt värt en resa även om det är långt!

Christina Aili 2015-08-30