Boris Friedewald ; A Butterfly Journey: Maria Sibylla Merian. Artist and Scientist

London 2015

Merian_PortraitBoken är en spännande biografi om en kvinna vars intresse, skicklighet och äventyrlighet skulle vara ovanlig även idag men Maria Sibylla Merian levde 1647 – 1717.-Hon fick som 10-åring några silkesmaskar och blev intresserad av insekters liv och förvandling via puppa till fjäril, hon födde upp och tecknade alla stadier i utvecklingen. Hennes styvfar, Jacob Marrell, var konstnär och undervisade henne i teckning och målning. Hon gifte sig och fick två döttrar, målade på tyg och gjorde broderimönster för gifta kvinnor skulle inte arbeta.  Men hon kunde undervisa unga damer från fina familjer att måla och dessa kontakter gav henne tillträde till vackra trädgårdar där hon hittade sina motiv.

Hon publicerade tre böcker om blommor, 1675 och 1677, Neues
Blumenbuch volume 1, 2 och 3. 1679 kom Der Rapuen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung. Böckerna skrevs på tyska, inte latin, så att alla skulle kunna ta del av texterna också. Merian var varmt troende och skildrMerian_Metamorphosis_XXIIIade naturen som Guds skapelse. Hon valde att tillsammans med sina döttrar flytta till en religiös gemenskap, Labadisterna, i Friesland där hon fortsatte att teckna, måla och trycka sina planscher som såldes för att få inkomster. Labadisterna hade också missionärer som åkte till Surinam.  Några år senare flyttade Merian från Friesland till Amsterdam, skildes från sin make och fick av de som styrde i Amsterdam tillstånd och ekonomiskt bidrag att åka till Surinam där hon gjorde några av sina mest fantastiska målningar av den exotiska naturen.

Illustration_of_a_CaimanDen vackraste boken kom 1705 med avbildningar av det hon sett i Surinam. Hon tvingades åka hem 1701 då hennes hälsa försämrades men fortsatte att måla livet ut. Hennes målningar och teckningar har haft oerhört stort inflytande på forskning om insekter, växter, kartläggningen av Surinams natur m m men trots detta registrerades hon vid sin död som en kvinna utan medel.

Christina Aili 2015-09-23