Chateau Chaumont-sur-Loire

Om man älskar slott och herresäten och dess fantastiska trädgårdar är en resa till Loiredalen i Frankrike ett måste. Här finns ett hundratal slott öppna för allmänheten. Det ena mer storslaget och intressant än det andra. Det jag ska berätta om här är parken till slottet Chaumont-sur-Loire som jag besökte i somras. Men först en kort tillbakablick på själva slottet.

Chateau Chaumont-sur-Loire byggdes år 1000 för att skydda gränsen mellan kommunerna Blois och Anjou i Loiredalen. 1465 brände Louis XI ner slottet men det återuppbyggdes några år senare. Det ägdes av familjen Amboise i 500 år och det var Charles II d’Amboise som förvandlade slottet till ett château i renaissance stil med skulpturala dekorationer på fasaden. Catherine de’ Medici köpte slottet och marken 1550 men 10 år senare ville hon byta Chaumont mot Chenonceau där kungens älskarinna Diane de Poitiers bodde. Det är Catherine de’ Medici som har genomfört arbetet och sett till att slottet har fått sitt nuvarande utseende med murpromenader och klaffbro. Fastigheten ägs sedan 1938 av staten och finns med på Unescos världsarvslista.

Trädgården kom till först i slutet av 1800-talet när Greven av Aramon planterade cederträd och senare Prinsen av Broglie parken som den ser ut idag som en engelsk park på landet med mjuka kullar och gräsmattor med kurviga promenadstråk. Tanken är att mellan träden och dungarna ska man kunna se floden Loire, skogen och slottet.

Internationell Trädgårdsfestival
Varje år sedan 1992 visas en trädgårdsutställning i en stor del av parken. I år var temat Det Gröna Arvet och 25 utställare fick här tillfälle att visa upp sig. Utställarna väljs av en jury utifrån de förslag som skickas in och i år har utställarna överträffat varandra både i kreativitet, design och val av plantor. I en utställning om pelargoner hittade jag överraskande Mårbacka pelagoner i en stor kruka till exempel.

Bara av att titta på fotona blir man inspirerad!

Margareta Henry 2015-10-02