Marknadshallen i Budapest

Det är lika spännande varje gång att besöka en matmarknad i en främmande stad. Den här gången var det marknaden i Budapest som skulle utforskas.

Marknadshallen består av tre plan med fisk i källaren, kött och frukt på gatuplanet och på övre planet turistartiklar som tavlor, schackbräden, vykort, väskor, t-shirts mm. Att komma in i den här marknadshallen är som att komma in i en jättelik hangar där butikerna ligger på var sin sida om en bred gång. Eftersom gången är så bred finns det marknadsstånd även i mitten. Här säljs bland annat örter, blommor, smycken och hattar. Det som alltid fascinerar mig när jag kommer ner på varmare breddgrader är frukten och grönsakerna. Vi får aldrig den fina frukt de har söderut på grund av vårt svalare klimat så här blir jag stående en lång stund. I andra stånd hittade jag kött, lamm, fläsk, korvar, ostar och patéer. Plus foie gras i massor! En delikatess i Ungern tydligen för det var på menyn till alla måltider. Mindre intressant var däremot gristrynen och grisfötter.

Min fundering är ju som alltid hur djuren har det, vad de utfodras med och var de kommer ifrån? På någon restaurang ställde jag frågan och fick till svar att djuren kommer lokalt ifrån. Det är bra men övriga frågor fick jag inga bra svar på…..

Även i den här marknadshallen finns en butik med vin och sprit! Mycket Palinka är det i Ungern! Med olika sorters fruktsmaker och en alkoholhalt som börjar på 40%. Den jag gillade bäst hade aprikossmak. Jag provade också flera goda viner som t ex de kraftiga Egri-vinerna.

Margareta Henry 2015-10-03