Hampton Court Flower Show

Trädgårdslandet England har många stora och mycket välbesökta trädgårdsmässor varje år. De största arrangeras av Royal Horticultural Society, RHS som grundades redan 1804. RHS är en icke vinstdrivande organisation där kärleken till plantor och den fasta tron att trädgårdsmänniskor gör världen till en bättre plats är drivkraften. Man vill inspirera, informera, engagera och förbättra (Inspire, Involve, Inform, Improve).

Det största och enligt många det förnämsta arrangemanget är Chelsea Flower Show i maj och i år väntades 157.000 besökare. Ytterligare en mycket populär trädgårdsmässa är Hampton Court Flower Show som i juli arrangerades för 25e året och man väntade 140.000 besökare.

Området tillhör egendomen Hampton Court som många kanske känner igen från tv-serien om Tudors. Utställarna har byggt upp visningsträdgårdar, säljer frön och plantor, sylt, vitlök, senap, juice eller visar stora blomsterarrangemang. 25-årstårtan gjord av begonior prydde sin plats. Några stora mattorg, tältstånd och föredragstält drog intresserade som ville vila fötterna en stund. Självklart fanns möjlighet att köpa Pimm´s, sommardrycken framför andra i England. I år såldes 14,274 glas!

I mattältet fanns Greg Wallace, känd från Masterchef UK som även sänds i svensk tv. Han slog ett slag för kronärtskockan och för rapsolja. Han kokade en kronärtskocka och dubbelfriterade en på scenen samtidigt som han berättade om hur han och John Torode jobbar som domare i det populära matprogrammet.

Många utmärkelser delas ut på alla mässor; man utser Årets trädgård, Årets historiska trädgård, Folkets val av Årets trädgård, Årets blomsterarrangemang etc, etc. Även blommor och grönsaker fick pris , Årets ros hette Sunny Sky, en gul skönhet. Rosentältet var ett av de mest välbesökta utställartälten. Där hölls också föredrag av florister och blomsterhandlare. De avrådde från att köpa en blombukett på bensinstationen. Mycket bättre att gå till en blomsterhandlare som kan ge råd och som säljer blommor som håller längre.

Några trädgårdar såg ut som svenska sommarängar, röd rölleka återfanns i flera planteringar. Pastellfärger, rosa, ljusblått och lila och mycket mossa och ormbunkar.
Det är alltid inspirerande att se trädgårdarna även om de största namnen inom den engelska trädgårdsvärlden ofta gör en trädgård med blommor som aldrig blommar samtidigt men är oerhört vackra tillsammans på mässan. I år ett extra fokus på trädgårdar och växter som lockar bin och humlor. Till försäljning fanns humlebon, igelkottsbon och många djurskulpturer och statyer.
En mycket inspirerande utställning med trädgårdar och arrangemang som går att återskapa även i en svensk trädgård. Och som vanligt, många mycket trevliga besökare som gärna pratar med likasinnade besökare.

Christina Aili 2015-07-15