Maya Angelou

Jag är såld på Maya Angelou! Mycket intressant person! Författare och poet men även skådespelare och dansare. Hon föddes 1928 i Missouri och dog 2014 i North Carolina. Hennes mest kända bok är Jag vet varför burfågeln sjunger (I know Why the Caged Bird Sings 1969). Vid 16 års ålder blev hon ensamstående mamma så livet har varit tufft på många sätt. Hennes belöning kom 1993 när hon blev ombedd att läsa sin dikt On the Pulse of Morning i samband med Bill Clintons installation som President.

hallelujah! the welcome table
2007

Hon har lagat mat i hela sitt liv och det som gör denna kokbok intressant är hennes liv och bakgrund i den amerikanska södern både som kvinna och Afro-American. Hon inleder varje kapitel med minnen ur sitt liv kopplat till maten de åt och avslutar med recepten.

Ett kapitel handlar om hur Maya efter ett trauma slutade prata och skrev istället på svarta tavlan i skolan och vilka konsekvenser det fick. Receptet kopplat till historien är på Caramel cake. En annan historia handlar om hur hon och hennes bror spelade en äldre styrelsemedlem i Christian Methodist Episcopal Church ett spratt. Recepten är på potatissallad och kyckling. Hon blev tidigt vän med Oprah Winfrey innan denna blev känd och rätten hon serverade Oprah kallar hon för Oprah’s suffocated chicken.

Andra recept handlar om revbensspjäll, kalkon, grisfötter, mexikanska och vegetariska rätter.

great food, all day long  eat joyfully, eat healthily
2011

Tänk vilken skillnad det kan vara från en bok till en annan! Den här kokboken var inte lika lustfylld att läsa som den tidigare! Den här handlar om mat, som Maya tycker, kan ätas i små portioner när som helst under dygnet i syfte att gå ner i vikt. Här finns recept både från barndomen och från resor runtom i världen. Hon skriver att om hon äter en liten portion, väntar i 20 minuter, blir hon överraskad av att den lilla portionen var tillräcklig. Hon påstår att eftersom hon lever ensam är det lätt för henne att den lilla mängd mat hon äter tillfredsställer hennes hungerkänslor. Om hon tillagar en hel kyckling kan den räcka till minst fyra måltider. Hon skriver också att om hon äter några revbensspjäll och lite grönsaker kan hon utan att skämmas äta mer om två- tre timmar. Hon äter mindre, oftare och maten hon lagar är fantastiskt smakrik.

Som tradition äter vi en viss typ av mat till frukost, lunch eller middag. Men med Mayas recept kan dessa måltider ätas när som helst på dygnet.

Eftersom hon kommer från sydstaterna är chili en viktig ingrediens så här finns recept på både Santa Fe Chili med kött och Red Chili sås. Några recept på Pytt i panna och köttbullar finns också plus några kapitel om vegetariska rätter.

Hon avslutar boken med några råd hon fick av sin mamma när det gäller att få vänner. Råden, Party Hearty, inkluderar naturligtvis mat.

Margareta Henry 2015-08-24