Practica, Master John Arderne

Hagströmerbiblioteket, 2014

John Arderne var läkare i England på 1300-talet, man tror att han levde mellan 1307 och1390. Han skrev ”De arte phisicali et de cirurgia”. Kungliga biblioteket förvarar en handskrift daterad 1412, en fem meter lång pergamentrulle. Texten är på latin och den innehåller ca 140 teckningar som illustrerar både åkomma och botemedel. Practica är en nutida genomgång av Torgny Svenberg, professor emeritus vid Karolinska Institutet och en expert på medeltida handskrifter, Peter Murray Jones i Cambridge samt ett konsthistoriskt kapitel av docent Eva LQ Sandgren, Uppsala som tar upp frågor runt dekor och bilder. Bland annat kan man utläsa när bilderna målades genom att titta på kläderna, d v s tidsbestämma till perioden ca 1430-1450. Handskriften måste därför ha kopierats – textats och illustrerarats och är inte ett original av Master Arderne. Många bilder av fostrets läge inför förlossningen illustrerar en text som tillskrivs den antike författaren Muscia. Practica är en ny mycket vacker utgåva från Fri Tanke Förlag.

Som kirurg var Arderne flera sekel före sin tid, bl a var han modern i sin syn på sårbehandling där han oftast undviker frätande och brännande behandlingar som var vanliga under medeltiden. Han var en framstående botanist och måste haft en mycket stor trädgård som man kan förstå när man läser hans recept:

Mot förlamning i tungan för att patienten inte skall dö utan testamente: Använd castoreum, svartpeppar, långpeppar, mattram, törel och vinäger. Gör ett pulver av detta och blanda med saft av ruta, gör pastiller av blandningen och placera under tungan, en efter en.
En sirap för den lungsiktige: Rötter från iris och isop, venushår, frön från skelört och svalört, korianderfrön, malvafrön, frön från vit vallmo och bomull, bockhornsklöver, marmelad av lakrits, russin, tallbarr, mandlar och kort. Koka över svag värme i sött, klart källvatten och lägg i rosor, bröd och socker. Gör en sirap.
Mot för stor aptit: Blanda kardemumma, kanel, kubebapeppar och tillsätt socker. Låt det användas utan begränsning. Eller gör ett mos av kummin, anis och kirskål, galangal och socker. Att ges på fastande mage.
Mot kall magsäck och mot väderspänning: Harts, kryddnejlika, kubebapeppar, kardemumma, ingefära, kanel, nardusört och anis, basilika, muskotnöt och så mycket socker som allt det andra samt ved från aloe. Gör ett pulver av torkad mint och pudra över en soppa.
En hälsosam dryck för alla dagar: Tag isop och kransborre för bröstet. Kattmynta och malört för lungorna. Svartmynta och vildselleri för magen. Det hjälper! Salvia och kyndel läker magsäcken, levern och tarmarna.
Christina Aili 2015-02-13